Прокуратурата е повдигнала нови обвинение срещу бившия шеф на фонд „Земеделие" Асен Друмев.

Това заяви на пресконференция по повод обществено-значимите дела наблюдаващият прокурор по делото Атанасов.

Обвинението е за неправомерно сключени договори на обща стойност 48 895 750 лв.
По-голямата част е от субсидии от Европейския съюз, а 12 млн. от сумата са от Републиканския бюджет.

Нарушени са процедурите по сключване на договора, не е взето предвид мнението на комисията за одобрените проекти, сключени са договори с 14 фирми, които не отговарят на изискванията на програма САПАРД.

Нарушенията на Друмев са по програма „Пазари на производителите и тържища". Той е освободен срещу парична гаранция от 15 хил. лв. и му е наложена забрана за напускане на страната.

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил заяви, че приема повдигнатото обвинение срещу Асен Друмев с изненада.

Още... 

Друмев днес не е дал обяснение пред прокуратурата за повдигнатото му обвинение. Предвиденото наказание според закона е от 3 до 10 години затвор. Прокурорът посочи, че все още не са запорирани сметки на Друмев.

Припомняме, срещу Друмев вече тече съдебен процес за сключени договори за наем, ощетили Фонд "Земеделие".

Днес Районната прокуратура е внесла още един обвинителен акт - срещу Желязко Желязков, който е управлявал четири фирми.
Той е извършил документна измама, с която е ощетил ЕС с 350 хил. лв.

По образователни програми фирмите е трябвало да изпращат лица в чужбина.
Само една част от тях за заминавали без задължителното обучение преди това, а други, посочени в документите на Желязков, изобщо не съществуват.
Европейските фирми от своя страна са отпускали средства на базата на фалшивите документи, които са превеждани в банкова сметка на Желязков.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че до две седмици прокуратурата ще внесе обвинителния акт срещу двамата служители на „Пътна инфраструктура".

Срещу управителят на „Трамкар" Христоско Вретенаров до 3 седмици ще приключи досъдебното производство.
Делото срещу Ангел Дончев също върви към приключване, като единственото, което забавя делото е, че защитата е поискала разпит на още 7-8 свидетели.

На въпрос дали има внесено обвинение срещу Румен Петков за изнасяне на класифицирана информация, Кокинов зави, че Софийска градска прокуратура няма отношение към делата, свързани с МВР и не е била сезирана по никакъв начин за тях.