Изключително рядка и добре запазена сребърна римска монета е 28-мата по ред находка от експедиция „Состра 2011".

Това съобщи ръководителят на експедицията доц. д-р Иван Христов, заместник - директор на Националния исторически музей, цитиран от БНР.

Римската монета е открита пред югоизточната кръгла кула на крепостта. На лицевата й страна е изобразен император Филип I Араб, а на обратната - богинята на щастието. Монетата е сечена през 246 г. Новата находка ще влезе в колекцията на Троянския исторически музей.

Всяко лято от 2001 година се извършват разкопки на римската крайпътна военна станция „Состра" край троянското село Ломец. Програмата е финансирана от Националния исторически музей и от община Троян.

Част от стените на крепостта и главната порта бяха реставрирани. При разкопките са разкрити помещения както за войниците, които са охранявали част от пътя "Виа Траяна" от Дунав към Филипополис, днешен Пловдив, така и жилищни помещения на началника на военната част.

По думите на доцент д-р Иван Христов римската крепост "Состра" е една от най - запазените в страната. Разкопките в централната й част продължават.