Партията на експрезидента на Франция Никола Саркози - Съюз за народно движение, е победител на проведения днес втори тур на местните избори, предадоха информационните агенции.

Според данни от екзитпол, партията на Саркози побеждава в 60 от съветите на местната власт, а управляващата Социалистическа партия бележи отстъпление в около 30 съвета.

С гласовете си гражданите казаха „не" на политиката на президента Франсоа Оланд, заяви Саркози. Той поздрави съмишлениците си с победата, като отбеляза, че Съюзът за народно движение никога не е побеждавал в толкова голям брой департаменти.

Националистите на Марин льо Пен също укрепват позициите си, но засега не  ясно дали ще имат мнозинство поне в един от местните съвети.

От своя страна премиерът Мануел Валс призна поражението на управляващата Социалистическа партия.
„Днес десните победиха на местните избори, левите претърпяха явно поражение, тъй като бяха разединени." - заяви Валс в телевизионно  обръщение.

Много от наблюдателите смятат, че резултатите от местния вот са индикатор за настроенията на французите, на които през 2017 г. предстои да  изберат президент.