Родителите да обръщат внимание на информацията, която се предоставя за съоръженията и атракционите за деца в парковете, градините и курортните комплекси, а ако липсва такава информация е по-добре да не допускат децата им да ги ползват. Този съвет отправят инспекторите от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В рамките на днешния ден инспекторите са проверили в София 11 увеселителни обекта за деца с поставени над 25 аткракционни съоръжения в тях. Сред тях са надуваеми пързалки и замъци, бънджита, влакчета и др.

За две от съоръженията е липсвала информация за минималната възраст и максималната височина на децата, които могат да ги ползват, както и забрана за носене на остри и обемисти предмети и за сядане, коленичене или стоене на парапетите и страничните стени на съоръжението.

Предстои да бъде представена техническата документация за част от съоръженията. Установените обстоятелства при инспекциите до момента позволяват да бъде направено заключението, че няма сериозни нарушения при предоставянето на тези услуги от проверените обекти.

Акцията в столицата продължава до края на деня, а кампанията ще бъде актуална до края на лятото на територията на цялата страна.
Целта е да бъдат обхванати максимален брой обществено достъпни покрити и закрити увеселителни обекти с поставени аткракционни съоръжения в тях като надуваеми пързалки, замъци, джунгли, както и въртележки и блъскащи се колички, гондоли, бънджита, въжени атракциони, отдавани под наем акумулаторни коли, мотори и др.

Инспекторите на КЗП проверяват за наличие на документи, които доказват, че съоръженията са въведени в експлоатация съгласно изискванията на действащото законодателство.

Представителите на контролния орган следят и дали търговците предоставят на потребителите задължителната предварителна информация за вида на съоръжението, ограничения за възраст и килограми на децата, които могат да го ползват безопасно, допълнителни указания като забрана за носене на остри или обемисти предмети, както и за пушене в непосредствена близост до атракциона.

От началото на юни КЗП проверява също и безопасността на скейтбордове, ролери, скутери и други стоки, които са предпочитани от децата през летните дни и ваканцията.  Проверки текат и в туристическите обекти (хотели, заведения) по Българското Черноморие за наличие на удостоверение за категоризация и за съответствие на предоставяните услуги с дадената категория.

През целия летен сезон във Варна, Бургас и по-големите морски курорти ще работят приемни на КЗП, в които туристите ще могат да получат информация за своите права, да направят консултация или да подадат сигнал за нередност.

Националният телефон на потребителя е 0700 111 22.