"Най-важното съревнование, пред което се изправяме днес, не е между демократи и републиканци. Това е съревнованието на Америка с конкурентите й по целия свят за работните места и индустрията на нашето време".

Това заяви американският президент Барак Обама в традиционата си годишна реч пред двете камари на Конгреса на САЩ "За състоянието на Съюза".

"Ние сме готови за напредък. Две години след най-тежката рецесия, която повечето от нас са виждали, фондовата борса отново е силна. Печалбите на корпорациите са повишени. Икономиката се разраства отново".

В речта си Обама представи план от няколко стъпки да спечели бъдещето като надмине останалия свят по образование, строителство и иновации, като същевременно реформира американското правителство в тон с 21-и век.

Край на данъчните облекчения за най-богатите граждани на САЩ ще поиска президентът.

"Ако наистина ни е грижа за дефицита, не можем да си позволим постоянно удължаване на данъчните облекчения за най-богатите 2% от американците. Преди да вземем пари от нашите училища, или стипендии от студентите, трябва да поискаме от милионерите ни да се откажат от данъчните си облекчения", заяви Обама.

Да се прекратят субсидиите за петролните компании, се призовава в речта на президента .

"С повече изследвания и схеми за стимулиране, можем да прекъснем зависимостта си от чуждия петрол с биогорива, и да станем първата страна с 1 милион електрически автомобили на пътя към 2015", заявява Обама.

Обама подчерта, че още преди да встъпи в длъжност, е дал да се разбере, че САЩ ще прилагат споразуменията за свободна търговия, а той ще подпише само споразумения, които пазят интересите на американските работници и водят до откриването на нови работни места в САЩ.

"Това направихме с Корея, и това смятам да направя, докато се опитваме да подпишем споразумения с Панама и Колумбия".

Продължават и преговорите със страните от Азиатско-тихоокеанския район и глобалните търговски споразумения.

Обама предупреждава, че ще вземе мерки за ограничаване на лобисткото влияние, "защото заслужавате да знаете кога избраните от вас представители се срещат с лобисти". Той призовава Конгреса да направи "това, което Белият дом вече е направил: да се изнесе тази информация онлайн. И понеже американският народ заслужава да знае, че
специалните интереси не включват собствени проекти в законите, и двете партии в Конгреса трябва да знаят това: ако на бюрото ми се появи закон с белези", че е повлиян от лобисти, "ще му наложа вето",
обещава президентът на САЩ.

Реформирането на образователната система ще е една от главните задачи в близко бъдеще.

Много американски училища и техните учебни програми не отговарят на нормативите и трябва да бъдат пригодени към съвременното образование, каза Обама.

Междувременно той призова да се прекратят междупартийните спорове и да се започне ефективна борба с безработицата в страната.

Президентът признава, че на изборите през ноември гласоподавателите са изразили оценката си за демократите, като са гласували масово за Републиканската партия.

"Със своите гласове американците определиха, че управлението ще бъде вече обща отговорност на двете партии", заявява Обама.

"Нови закони ще бъдат приети само с подкрепа както на демократи, така и на републиканци. Ще се придвижваме напред заедно, или изобщо няма - защото предизвикателствата, пред които сме изправени, са по-големи от партийната принадлежност и политиката. Залогът в момента не е кой ще спечели следващите избори - в крайна сметка, току-що имаше избори. Залогът е дали новите работни места и производства ще бъдат създадени в тази страна, или другаде", каза още Обама.