Китайските власти мобилизираха войници, за да подпомогнат спасителните операции в засегнатите от наводнения централни и южни и вдигнаха нивото на опасност до най-високото възможно, след като проливните дъждове принудиха половин милион души да се евакуират, предаде „Ройтерс".

Англоезичният официоз „Чайна Дейли" съобщи, че над 555 000 души са били евакуирани заради наводнения и кални свлачища в 7 провинции, наскоро пострадали от суша. Властите в Женянг, където кризата е оценена на най-сериозното ниво 4, описаха случващото се като най-тежкото подобно бедствие от 1955г. насам.

Местни медии съобщиха, че две диги са поддали, като в резултат два града и 21 села са се оказали под вода. Някои от хората в засегнатите населени места в последствие са се върнали, за да пазят къщите си. Положението е сложно, тъй като само малки дървени лодки могат да се движат спокойно по наводнените улици и помощта за населението идва с големи трудности.

„Чайна Нюз Сървис" съобщи, че в една от провинциите са били мобилизирани войници, за да помогнат на 122 400 граждани, които трябвало да се евакуират на по-висока надморска височина. Не се съобщава броят на ангажираните в спасителната операция униформени.

Държавните медии съобщиха, че само в четвъртък вечерта в резултат на наводненията са загинали 19 души, а 7 са изчезнали в провинциите Анхюй, Женянг, Янгкси, Хубей, Хунан, Съчуан и Гуинжу.

От 3 юни насам не е съобщавана информация за пълния брой на жертвите от бедствието. Преди две седмици те бяха 105 потвърдено загинали и 65 безследно изчезнали.

Според метеоролози, в близките дни валежите ще продължат, като не се очаква подобряване на времето до неделя.