Лидерът на ДСБ Иван Костов отхвърли категорично обвиненията, отправени от доскорошния му съпредседател в Синята коалиция Мартин Димитров, и подчерта, че остава изразител на доверието на сините избиратели.

Припомняме, вчера, след като стана ясно, че СК се разпада, лидерът на СДС коментира, че ако Иван Костов беше намерил мъжество в себе си да направи крачка настрани, това е щяло да спести всички аргументи срещу Синята коалиция.

М. Димитров:
ГЕРБ имат план за унищожаване на СДС
Още...

Опитът да персонализираме нещата няма да срещне моята подкрепа.
Защото мисля, че това, което е важно за хората, е не моята лична персона, а политиките, които се защитават. Искам разговорът да бъде само на политическа основа, в такъв случай имам огромни преимущества, имам и опит, и доказана компетентност, разясни лидерът на ДСБ в ефира на БиТиВи.

Иван Костов демонстрира завидна увереност в това, че той е единственият изразител на доверието на сините избиратели и защитник на техните интереси.

Аз оставам изразител на доверието на сините избиратели. Защитник съм на техния стандарт, който съм го постигнал по време на управлението си, на сигурността, която съм дал на страната, на увеличаването на доходите, подчерта Иван Костов.

В тази връзка той заяви, че когато е приключвал премиерският му мандат през 2001 г., е оставил България в изключително добро положение - стандартът ни е бил след този на Гърция, а сега се състезаваме с Албания за последното място по бедност. Наследниците не успяха да запазят този стандарт, коментира още тъмносиният лидер.

Пояснявайки още ролята си вдясно, той посочи: Защитавам и стоя при тези хора, не мога да предам сините избиратели, защото имам поет ангажимент, получено доверие. В името на това доверие изпълнявам ролята си и задачите си така, както мога. Това съм аз.

От думите му стана ясно, че станалото вчера не трябва да бъде разглеждано като разпад на Синята коалиция. Искам да заявя категоричната воля на Демократи за силна България да продължим да подкрепяме всички представителства на Синята коалиция, в това число на Европейския парламент, в Народното събрание, в местните власти, кметовете, избрани с листата на Синята коалиция, всички наши представители, излъчени в комисии, посочи Костов и поясни, че те не са там благодарение на волята на едно или друго партийно ръководство, а защото са получили доверието на сините избиратели.

Фактически вчера се случи следното - беше изготвен проект за споразумение, което бе отхвърлено, допълни той.

Според лидера на ДСБ промените в Синята коалиция са имали за резултат и една добра новина, а именно - получената яснота в редиците на тъмносините за бъдещето на Синята коалиция. СДС бяха така добри да ни дадат яснота. Добре е, защото започваме подготовка за изборите, отбеляза Костов.

Лидерът на ДСБ определи като комплекс на малоценност изказването, че станалото вчера е „освобождаване от Костов". Според него в десницата няма сегрегация на млади и стари, а разделение на можещи и неможещи.

На въпрос как ще коментира последните социологически проучвания, според които при избори сега тъмносините получават под 2% избирателна подкрепа, а СДС и ДСБ по отделно са по-силни отколкото в коалиция, Костов отговори: На следващите избори ще покажем, че това е абсолютно платено социологическо проучване.

СДС Бургас:
"Синята коалиция" е изчерпан проект и не е печелившата формула за десния избирател
Още...

По думите му е крайно време в България  да има авторитетни социолози, които да „поставят ред" и етика сред колегите си и да подредят своето пространство, така че да не се продава науката им за стотинки.

По-късно в парламента Иван Костов отказа да коментира дали има заговор за разбиване на Синята коалиция, за разбиване на парламентарната група и евентуалната роля на ГЕРБ. По думите му СДС са отхвърлили предложената политическа платформа и това не може да се обяснява с лични нападки или с дълга ръка.

Запитан дали може Меглена Кунева да бъде новият десен субект, Костов отговори категорично: Не може. Не може да бъдеи повтори метафората си, казана пред съвещание на ДСБ в Средец: „Г-жа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо".

Иван Костов съобщи още, че е предложил на колегите си от алтернативната комисия, разследваща нарушаване на човешки права в Перник, проект за доклад. Основният извод в него е, че са налице груби нарушения на човешки права през нарушения на закона за МВР, наказателно процесуалния кодекс, което е коствало загубата на ключов свидетел и в последствие е получило политическа закрила.

Костова изтъкна, че са посочени поименно хората, които са ангажирани с тази политическа закрила и каза, че не изключва репресивен отговор от страна на вътрешния министър.

Веселин Методиев посочи, че с отхвърленото предложение на работната група на практика е отхвърлен проектът за създаване на траен политически субект Синя коалиция.

Методиев заяви категорично, че съдбата на сините избиратели няма да остане неопределена за дълго време. Нямаме намерение да абдикираме от собствените си отговорности. Няма да влизаме в стил на „мах'лата", добави Методиев.