Една добра и една лоша новина представи бившият външен министър Соломон Паси по време на 6-тия конгрес на НДСВ, на който трябва да бъде избран нов председател на партията.

Въпреки че делегатите се събраха още в 10:30 часа, до момента все още не са обявени официалните номинации за лидерския пост.
По неофицилни данни за него ще се борят две дами - досегашният председател Христина Христова и Любка Качакова.

Според Паси добрата новина на днешния конгрес е проектът на НДСВ за визия за управлението на страната в периода 2013-2020 година. Националната цел е България да стане член на клуба на 40-те най-силни икономики - ОИСР.

„За първи път след 2007 година, когато се присъединихме към ЕС, политическа партия формулира стратегически дългосрочна магистрална цел на България", заяви той и подчерта:
„Преговорите с ОИСР са сложен процес, но ние знаем как се правят, защото много приличат на преговорите за ЕС".

Соломон паси изрази притеснението си от факта, че „България е господин Никой в ЕС."

„Тя е свидетел на това, което се случва в ЕС, а на латински свидетел е „testis" - ние искаме да сме орган на ЕС", заяви още бившият министър и добави, че по подобен начин ние знаем какво правим вътре в НАТО.
Нямаме информация за иновациите в образованието и политиката, свързана с демографията.

Тъжната новина, съобщена от Паси, е за последния случай на починал след нахапване от кучета в София. Според паси този проблем не може да бъде разрешен, тъй като не може да има популистко решение за него, както са свикнали управляващите: „Виновен е популизмът и Бойко Борисов, който има пълно мнозинство в ОС, в парламента и има излъчен от него президент."

По думите му, за да има решение, трябва да ти стиска. Проблемът обаче е, че на управляващите не им стиска. Паси е категоричен, че НДСВ е призвано и може да промени тази ситуация, но не самостоятелно, а в една мощна коалиция.

След него на трибуната застана бившият финансов министър Милен Велчев, който изтъкна предимствата и успехите на 8-годишното управление на НДСВ пред 3-годишното управление на кабинета Борисов.

Според екс министъра успехът на управляващите не е гарантиран на следващите избори и монополът върху човешките сърца може да бъде осуетен. За да стане това обаче, НДСВ трябва да намери пътя към уникалната си идентичност, чрез презареждане.

Велчев призна, че Христина Христова е спасила партията от разпад след оттеглянето на Симеон Сакскобургготски. Според него обаче за лидер трябва да бъде избран друг човек: „Избирателите не ни слушат, когато им говорим и затова има нужда от промяна. Преди да започнат да ни слушат, ще ни погледнат и ще кажат тези вече сме ги чували. Затова има нужда от нови лица."

Типично в негов стил, беше изказването на бившия общинския съветник Владимир Каролев, който не спести критики към делегатите.

На първо място той запита защо отвореното писмо на Любка Качакова, разпространено в интернет преди време и сега разпечатано и поставено на масата за регистрация, е било махнато оттам. От какво се страхуваш, Олимпи (Олимпи Кътев - секретар на НДСВ и един от създателите му б.ред.), обърна се към Кътев той.

Второто питане на Каролев беше свързано с присъствието като гост на конгреса на председателя на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов: „ВМРО-НИЕ са тук. Благодаря им, че са тук, но не бяха ли те тези, които първи предадоха НДСВ."

Владимир Каролев не пропусна да критикува и датата на провеждане на избора за нов лидер: „Не знам кое беше по-важно - дали да е на датата, на която спечелихме изборите или когато можеше да дойде и царят."

Междувременно стана ясно, че гласуването за нов лидер на партията ще приключи към 19:30 - 20:00 часа, като резултатите ще бъдат обработени едва към 23:00 часа тази вечер, когато ще стане ясно кой е новият председател на НДСВ.