Очаквам да бъдат избрани най-добрите кандидати - почтени, професионалисти и хора с добра визия за реформа. Надявам се те да се заемат незабавно със задачите, които им предстоят, защото 5 години минават бързо, а има сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени.

Това си пожела правосъдният министър Диана Ковачева преди началото на изслушването в пленарна зала на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота.

По думите на Ковачева, законът дава възможност за честен и професионален избор, каквато беше и препоръката на шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

Мисля, че правилата, които сме предложили дават възможност за провеждането на такъв избор. Надявам се, че и практиката ще бъде такава. Днес всичко е в ръцете на народните представители от гледна точка на изслушването, подчерта още тя.

Правосъдният министър допълни, че очаква по време на днешното изслушване да види пълното прилагане на принципа на състезателност и дали наистина 17-те кандидати са професионалисти и визионери.

Според Ковачева не може да се говори за налагане на цензура по отношение на въпросите на НПО, най-малкото защото ще се задават публично, а и всичко се предава онлайн.

Надявам се, че ще бъдат зададени най-важните типове въпроси. Надявам се да имаме достойни отговори и то по важните въпроси - за независимостта на съдебната система, личната визия на кандидатите по отношение на ВСС, идеите им за това как да се подобри дисциплинарната практика, идеите им за решаване на проблема с натовареността на магистратите, темата за етичните стандарти, изтъкна още правосъдният министър.

Една от темите, които Ковачева ще следи с най-голям интерес е противодействието на корупцията в съдебната система, както и визията на кандидатите в тази насока: „Очаквам темата да бъде подета от този ВСС, тъй като през последните години на практика не видяхме прилагане на стратегията за борба с корупцията в съдебната система."

Очаквам да видя уверени кандидати, които са наясно с това какви са правомощията и функциите на ВСС, както и колеги, които са готови да поемат в собствените си ръце реформата в съдебната система, защото това е основното очакване към ВСС, заяви още тя.