Петте български медицински сестри в Либия трябва да се явят днес пред наказателния съд в Триполи, където се гледа делото за клевета, заведено срещу тях от офицери - представители на либийските власти.

Към 12.00 часа все още не беше ясно в колко часа сестрите ще бъдат призовани пред наказателния съд в Триполи.

Ищците искат обезщетение по 3.9 млн. долара компенсации за обида от българските медицински сестри, която им е причинила морални щети, уточнява БНР.

Според сънародничките ни двамата ищци са част от групата, водила следствието за епидемията от СПИН в Бенгази. По време на разпитите групата прилага мъчения, за да изтръгне самопризнания от сестрите ни, уличаващи ги в предизвикване на епидемията.

Медицинските сестри настояват на заседанието да им бъде осигурен превод от арабски език, какъвто нямаше на предишното заседание преди 10 дни. Българките се надяват също, освен либийския им защитник Осман Бизанти, в залата да присъства и един от българските им адвокати.

Предишното заседание по това дело беше отложено по настояване на либийския защитник Осман Бизанти. Адвокатът е поискал време, за да се запознае с документите, приложени към исковете на двамата либийски офицери - Джума Мишри и Абдул Маджит Шлау.

Припомняме, че 31 януари т.г. Софийската градска прокуратура образува дело срещу 11 офицери на либийските служби по обвинение в прилагане на мъчения при разпитите над сестрите в периода от ареста им на 9 февруари 1999 г. до май същата година.

Освен това в четвъртък - 22 февруари, либийското посолство в София, в последния момент, реши да допусне част от българските журналисти за съдебното заседание по делото за клевета срещу петте медицински сестри и палестинския лекар в неделя.

Без мотив обаче, от дипломатическата мисия отказаха виза на представител на Българското национално радио.

Междувременно адвокат Хари Харалампиев коментира, че петте български медицински сестри ще бъдат признати за виновни по делото за клевета. По думите му, цитирани от Дарик радио, краят на това дело е предизвестен.

Харалампиев добави и че се съмнява сестрите ни да бъдат разпитани, тъй като те няма да отстъпят от тезата си, че са били жестоко измъчвани.

Адвокатът обяви и че ще предаде на сестрите вече преведените на български език мотиви на Наказателния съд, с които той ги осъди на смърт на 19 декември 2006 година.

Той призна още и че не е ясно дали в съдебната зала ще има преводач от арабски език, така както поискаха подсъдимите българки.