Парламентът отхвърли искането на "Атака" в дневния ред на парламента за тази седмица да влезе предложението на националистите да се въведе мораториум върху проучването и добива на шистов газ.

По-късно днес предстои Яне Янев и съпартийците му да внесат подобно предложение в деловодството на НС.

Павел Шопов заяви от парламентарната трибуна, че медиите обърнали внимание на инициативата на консерваторите, а не на националистите, които първи подхванали темата или както той сам се изрази - обръща се внимание "на ментето, а не на оригинала".

От 134 гласували, "за" предложението на атакистите гласуваха 42 народни представители, 56 бяха "против", 36 гласуваха "въздържал се."

Припомняме, преди време от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обърна към премиера Бойко Борисов с думите :"Върнете рушвета, ако сте взели такъв, прекратете проучването на "Шеврон" за шистов газ и изгонете тази компания от България."

Премиерът отвърна пък, че ако парламентът подготви проект за мораториум върху шистовия газ, той ще го подкрепи. Получава се обаче ситуация „Параграф 22", тъй като Борисов иска подготвен проект, но мнозинството в НС не допуска такъв за разглеждане.