КНСБ е срещу готвените промени в Закона за държавния служител.

Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния служител не спомага държавните служители да се чувстват по-защитени, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него анонсираните от Симеон Дянков промени са опит на финансовия министър да отнеме права на държавните служители.

За пример Пален Димитров посочи премахването на клас прослужено време. Начинът, по който се определя заплатата на държавните служители ще доведе до намаляване на базовото възнаграждение, категоричен е президентът на КНСБ.

По повод бонусния скандал той заяви: „Бонусите са елемент от системите на заплащане". „КНСБ не смята, че бонусна система не трябва да има", допълни още той. Според него обаче допълнителното възнаграждение не трябва да надвишава една четвърт от заплатата на служителя. Пламен Димитров поясни, че синдикатът е категорично против бонуси, които са в пъти над заплатата.

Освен това от КНСБ са недоволни, че промените в Закона за държавния служител не са обсъждани в Тристранния съвет. Според синдиката предлагат се сложни сметки за изчисляване на заплатата на чиновниците. Освен това с предлаганите промени в закона се налагат и изменения в 48 други закони.

От КНСБ недоумяват също така защо се придава статут на държавни служители на работещи в администрация, които не са държавна администрация по смисъла на Закона за държавната администрация. Става въпрос за НОИ, НЗОК и Икономическия и социален съвет. От КНСБ също така предлагат със закон или с кодекс за държавната служба да се уеднакви статутът например на работещите в ДАНС, МВР и МО държавни служители.

Върху администрацията целенасочено се извършват действия, с които се отнемат права и придобивки на служителите, категоричен е Пламен Димитров. Също така от КНСБ считат, че Наредбата за заплатата на служителите в държавната администрация няма да отговори на заложените цели, тъй като „въведената концепция на заплащането в държавната администрация е неспособна да реализира очаквания резултат за създаване на справедлива и прозрачна система на заплащане, включително и за материално стимулиране".

От КНСБ излязоха и със свое становище за младежката безработица. От синдиката предлагат при инициативата „Работа за младите хора в България" безработните и неактивни младежи до 29 години да бъдат обособени в подгрупи, за които да има програми и мерки, съобразно спецификата на подгрупата.

Освен това от КНСБ предлагат и създаване на програма за споделено работно място в два варианта:
- споделено работно място между младеж и лице в предпенсионна възраст като бъдещият пенсионер ще предаде опита си на младия човек
- споделено работно място между двама младежи.
Освен това от КНСБ предлагат Агенцията по заетостта да разкрие т.нар. младежки бюра.