460 нарушения са отчетени след пускането на мобилните камери вчера. Това каза началникът отдел "Пътна полиция" в ГД „Национална полиция" комисар Бойко Рановски по време на проверка на мобилните системи за контрол.

Най-много нарушения са установени на територията на СДВР - 77. 69 нарушения са установените във Велико Търново и то в дни, напрегнати за пътните полицаи с оглед ангажираността им по охрана на абитуриентските балове, поясняват от МВР.

В страната има 148 камери. Всички те вече са на пътя и работят. От пресцентъра на МВР уточняват, че съгласно наредба 18 на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) участъците, където ще контролират, предварително се оповестяват.

Районите са обозначени  както със стационарен знак, така и с преносим. Всичките 148 автомобила на „Пътна полиция", които са оборудвани с мобилни камери, са снабдени с такива преносими знаци, увери комисар Рановски. Знакът се поставял преди започването на операцията. След това камерата се нагласява, а униформеният попълва протокол за място и час, където ще се извършва контролът.

Камерите работят при два режима - отминаващи и приближаващи автомобили. Мобилните устройства засичат отминаващите на разстояние от 80 до 100 метра след автомобила, а приближаващите - от  100-150 м. Нарушителите ще получават и известията за наложеното наказание до месец след обработване на данните от камерите.