Нигерия обяви, че е постигнала споразумение с „Боко Харам" за прекратяване на огъня и освобождаването на над 200 отвлечени ученички. Около предполагаемия пробив обаче веднага се появиха съмнения, съобщават световните медии.

По време на среща в Абуджа с участието на висши военни от Нигерия и Камерун е била сключена сделка за прекратяване на огъня между правителството и бунтовниците. Преговорите с екстремистката групировка са продължили три дни.

Високопоставен източник от нигерийските сили за сигурност потвърди за разговорите, но посочи, че не е ясно дали Абуджа е преговарял със самопровъзгласилия се за лидер на „Боко Харам" Абубакар Шекау или с друга фракция в рамките на групировката.

Ученичките бяха отвлечени от гимназия в Чибок близо до границата в Камерун през април. Похищението им предизвика протест в световната общност. От тогава момичетата се държат в плен, въпреки че полицията и родителите на някои от тях заявиха миналия месец, че едно от тях е освободено.

Президентът на Нигерия бе заклеймен в страната и чужбина за бавната реакция във връзка с отвличането и за неспособността да потуши насилието от страна на ислямистките бунтовници. Те са разглеждани като най-голяма заплаха за сигурността на най-голямата икономика в Африка.

Междувременно стана ясно, че 8 камерунски войници и 107 членове на „Боко Харам" са били убити в битка в отдалечена северна част на страната.