Подадената оставка на Георги Първанов е логично следствие от вчерашното гласуване в Народното събрание, при което парламентарната група на АБВ подкрепи поемането на нов дълг в размер от 16 млрд. лева, въпреки изявленията му, че това не трябва да се прави.

Това коментира за БГНЕС PR експертът Арман Бабикян.

"Разбира се, никой не очаква някой друг да оглави АБВ освен Първанов, така че има известен елемент на театралност в този жест. Никой не очаква оставката да бъде приета", посочва Бабикян.

По думите му обаче на дневен ред ще бъде поставен въпросът кой управлява парламентарната група на АБВ.
"Дали Бойко Борисов чрез властовия ресурс, или Георги Първанов като председател на партията. Това ще бъде ключовият въпрос, който ще се обсъжда, а не оставката", коментира Бабикян.

Според него групата на АБВ била ориентирана прагматично, докато Първанов все пак мислел и за предстоящите през есента местни избори, за разлика от депутатите му, които заедно с обкръженията им се опитват да реализират достатъчно постове във властта.

Пример за това било едно от последните назначения на Петър Сеферов за изпълнителен директор на пристанище Варна, който е син на активиста на АБВ Иво Сеферов. Това назначение илюстрирало най-добре гореизложеното, завършва Арман Бабикян.