Код „оранжев" е в сила в цяла Западна България, за територията на останалата част от страната е обявен „жълт" код. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция в Агенция „Пътна инфраструктура", съобщи "Фокус".

Очакванията са до сряда включително силните снеговалежи, снегонавяванията и ниските температури да продължат. Това ще бъде предпоставка за заледяване на пътни участъци в Западна България и на територията на цялата страна, каза министърът. Очаква се във вторник да е най-усложнена обстановката с обилни валежи от 15 мм на час, особено в районите на Видин, Смолян, Кърджали, Софийска област.

Видин е критична област в момента - с обилни снеговалежи, заледени пътни участъци, навявания, много затворени участъци от третокласната пътна мрежа. Ситуацията в Смолян продължава да бъде сериозна, има валежи от дъжд, довели до заледяване на участъци, има преливане на реки.

Прелели реки има и в област Кърджали, голяма част от третокласните пътища не са обработени, тъй като са залети с вода, съобщи министърът. В Кюстендил започва спад на температурата и заледяване. Аварирал ТИР с цистерна има в област Разград.
Министърът апелира пътуващите да спазват всички предписания и да са добре оборудвани, а при възможност - да отложат пътуването си. От 18.00 часа са затворени всички ГКПП с Румъния заради снеговалежа до второ нареждане. Очаква се това да продължи и утре. 

От Агенция „Пътна инфраструктура" предупредиха за възможни заледявания на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и скорост, съобразена с конкретната обстановка на пътя и метеорологичните условия. Въпреки че магистралите и основните пътища са почистени, има голяма вероятност от образуване на заледени участъци, който могат да изненадат водачите на МПС. По възможност да се отложат пътуванията в тъмните часове на денонощието. Да се предприема пътуване само след щателна проверка на изправността на автомобила и годността му за движение в условия на зима.