Предвид създалата се изключително тежка зимна обстановка, считано от 14.00 часа на днес, кметът на Габрово Таня Христова обяви бедствено положение на територията на общината.

Въведен е в изпълнение Общинският план за защита при бедствия и са мобилизирани всички структури, ангажирани с неговото изпълнение, съобщават от местната управа. В Община Габрово от рано тази сутрин работи Общинският съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Към момента е забранено движението на МПС на територията на общината. Община Габрово апелира пешеходците да не излизат навън, ако не е крайно наложително.

Кметът на Габрово Таня Христова съобщи, че обилният снеговалеж в областта продължава. Заради аварии без ток са над 60 села и пет квартала в областния град.

Междуградският транспорт към  Севлиево и към Велико Търново е спрян. Общината организира транспортирането на 45 души, между които 20 ученици, заседнали на гара Съботковци след спиране на влаковете по това направление, заради паднали на железопътната линия дървета и клони.

Има затрупани и блокирани от преспи участъци от общинската пътна мрежа, с невъзможност за движение на МПС. Невъзможно е движението на автобуси от общинския градски транспорт в посока Габрово - Севлиево, Габрово-Дряново-В. Търново. Има и блокирани десетки автомобили с неподходящи за сезона гуми. Преустановено е движение на прохода Шипка, поради обилен снеговалеж и паднала дървесна маса.

Ангажирани са допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности. Община Габрово въвежда следните временни ограничения заради бедственото положение:

Забранява се движението на неподготвени за движение при зимни условия МПС.

Препоръчва се ограничение на движението на личните МПС без спешна необходимост.

Забранява се паркирането на МПС в района на съдовете за смет.

Преустановяват се учебните занятия в училищата на 27.10.2014 г.

От общинската администрация апелират пешеходците да не излизат навън, ако не е крайно наложително.

Към 17.00 часа обстановката в общината продължава да е усложнена. Няма получени сигнали за бедстващи хора. Все още лишени от ел. енергия са 5 квартала и 56 села от община Габрово. Екипи на Енерго-про локализират и отстраняват повредите. Сигналите за паднали дървета и клони се отработват от екипите на Пожарна безопасност и защита на населението.

От ВиК - Габрово съобщиха, че водата не е годна за пиене. Няма промяна в показателя „Мътност" на водата, която се подава от габровския яз."Христо Смирненски". Това сочат данните от 16 ч. направени в Лабораторния изпитателен комплекс на „ВиК"- Габрово.

Продължава, поне до понеделник, препоръката гражданите да използват за пиене и готвене минерална и трапезна вода от търговската мрежа.

Както вече беше обявено, вследствие интензивните дъждове, в чашата на яз. „Христо Смирненски" се получи замътване. В Пречиствателната станция това замътване не може да бъде отстранено напълно.