Обстрелите в района на сваления малайзийски самолет принудиха холандските и австрийски полицаи да отложат планираното посещение на мястото, съобщава AFP.

„Боевете продължават. Не можем да поемем този риск", обяви Александър Хъг, заместник-ръководител на наблюдателите от специалната мисия в Украйна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. „Положението със сигурността по пътя към мястото и на самото място е неприемливо за невъоръжена наблюдателна мисия", допълва той.

На около километър от селището Грабово, което е под контрола на сепаратистите, се чуват силни стрелби. То се намира близо до мястото на катастрофата. В небето се вижда черен дим.

Ужасени местните жители бягали и контролно-пропускателни пунктове, контролирани от сепаратистките бойци, са били изоставени, уточнява фотограф на AFP.

Холандското министерство на правосъдието потвърди, че съветниците по сигурност са спрели екипа си да посети мястото.

Екипът от 30 холандски експерти по съдебна медицина в момента не разполага с безопасен достъп до мястото на бедствието.

В свое комюнике министерството посочва, че поради битките в района, ситуацията е твърде нестабилна, за да се работи на мястото на катастрофата.

По-рано Малайзия обяви, че е сключила сделка със сепаратистите, за да се даде възможност международните полицаи да отидат на мястото на катастрофата, уточнява Би Би Си.