Иглолистните гори в България съхнат масово заради климатичните промени, свързани със затоплянето. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Русе инж. Севдалина Димитрова, цитирана от БТА. Проблемът се наблюдава от миналата година. В момента в цялата страна се прави санитарна сеч и дървесината се прочиства.

Русенският регион не е подходящ за залесяване на иглолистни култури. Причината е, че те не плодоносят, семената им не никнат и не могат да се възобновяват по естествен път, обясни  зам.-шефът на регионалната дирекция Виктор Михайлов. Най-възрастните иглолистни дървета са на около 40-50 години и в момента съхнат. Преди 15 години е спряно и масовото залесяване на този вид насаждения.

Регионалната дирекция по горите обхваща областите Русе, Разград и Силистра. На територията й към момента има 177 000 хектара гори, като за три години масивите са се увеличили с 3000 хектара.

Димитрова обясни, че понякога е много трудно да се опази гората от нерегламентирана сеч, тъй като един стражар отговаря за голяма площ. Даден бе и пример, че в района на селата Малко Враново и Голямо Враново за около две-три години е бил изсечен горски масив от стотина декара.

По отношение на организирания ловен туризъм през миналата година са били отстреляни 46 елена, като десет от трофеите са оценени за златен медал. Чужденците, които идват да ловуват в региона, са най-често от Франция, Германия и Чехия.

Заради добрата превенция през миналата година са съставени по-малко актове за нарушение - 878, като през 2012 г. те са били 1111. Проблем обаче има със събираемостта на глобите, която е около 12 процента.