Около 300 души са атакували украинска военна база в югоизточната част на страната, съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на съобщение на вътрешния министър на Украйна, качено на профила му във „Фейсбук".

Според Арсен Аваков трима от нападателите са убити, 13 са ранени, а 63 са задържани.

Аваков подчерта, че нападателите са използвали оръжия и коктейли „Молотов". Няма пострадали войници.

Ройтерс отбелязва, позовавайки се на вътрешното министерство, че войници от украинската Национална гвардия са стреляли във въздуха, когато тълпа от проруски сепаратисти нападнала тяхна база близо до източния град Мариупол вчера.

Сепаратистите са поискали войските да подкрепят бунта им срещу прозападното правителство на страната и когато им е било отказано, те нападнали базата, допълва министерството.

Когато сепаратистите започнаха да щурмуват базата за втори път, Националната гвардия откри огън по тях, поясни той.

Атаката е приключила в ранните часове на деня.

Проруски сепаратисти окупираха административни сгради в най-малко 10 града в Източна Украйна. Според украинското правителство атаките са организирани от руски агенти. В Мариупол администрацията вече е под контрола на сепаратистите.

Русия заявява, че атаките са спонтанни протести от ядосани на новото правителство на Украйна рускоговорящи.

По-рано американският президент Барак Обама заяви в интервю за CBS, че опитите на Русия да дестабилизира Украйна ще имат своите последствия.

Днес делегации от Украйна, Русия, САЩ и ЕС ще седнат на масата за преговори в Женева за разрешаване на украинската криза.