Муамар Кадафи продължава да е в Либия. Той е в добро настроение и с мощна армия зад себе си. Това заяви говорителят на сваления либийски лидер Муса Ибрахим, без да съобщава местоположението си.

Лидерът е в добро здраве и с висок дух. Разбира се, той е в Либия, заяви Муса и добави: Битката далеч, далеч не е приключила. Ние сме все още много мощни, нашата армия все още е мощна. Огромни райони на Либия са под наш контрол. Ние събираме силите си".

Бунтовниците на няколко пъти обявиха, че са засекли бившия лидер, но на този етап няма потвърдени данни за местонахождението му.

Вчера от НАТО съобщиха, че нямат никаква информация за местонахождението на полковника.

Припомняме, от средата на февруари започнаха масови демонстрации срещу 40-годишното управление на полковника. В хода на почти шестмесечните сражения въстаниците успяха да завземат властта над почти цялата територия на страната. Прелом в бойните действия настъпи през август, когато противниците на режима, подкрепяни от натовската авиация, успяха да превземат столицата Триполи. Малко след това започнаха и множеството въпроси за местонахождението на Муамар Кадафи. На този етап обаче то остава неизвестно. Част от неговото семейство избяга в Алжир.

В хода на сраженията опозицията сформира и Преходен национален съвет, който бе признат за официална власт в Джамахирията от редица страни.