Лидерът на ДСБ Иван Костов „уволни" половината министри от кабинета „Борисов". Причината - редица скандали с участието на министрите.

За изминалата седмица Костов е преброил 19 скандала. В страната ни няма дневен ред, страната ни не се движи в някаква посока, изтъкна той, непрекъснато се зараждат персонални битки, допълни Костов. Цели професии стават жертва на агресията на управляващите от ГЕРБ, смята още лидерът на ДСБ.

Големите скандали от миналата седмица са в сферата на културата, науката (в лицето на БАН), и в сферата на здравеопазването. Лекарите стават една нападната професия, коментира той, визирайки скандала в болницата в Горна Оряховица. Костов не изброи всички скандали, но очерта най-грандиозните според него.

В сферата на културата най-ярък е скандалът с Вежди Рашидов и Мишел Бонев. Министър Рашидов според Костов трябва да си тръгне. Друг седмичен скандал е сблъсъкът между Румен Петков и американския посланик Джеймс Уорлик за визата на червения депутат. Тези два скандала, по думите на Костов, предизвикват и отговор от правителствата на други държави.

Според Костов скандалите у нас са станали известни като „Калинка" и всички скандали се „вкалинчили". Всичко стана една „Калинка" в държавата, посочи Костов.

Друг грандиозен скандал, според него, е подписаният меморандум с „Росатом" в който според него откровено се продават българските интереси и на практика е национално предателство. Костов настоя консултантът за АЕЦ „Белене" да каже колко струва централата и каква е финансовата обосновка на проекта. Лидерът на ДСБ посочи още, че дори Тройната коалиция е защитавала българските интереси при преговорите с Русия за „Белене".

Именно начинът, по който ще се реализира този проект ще покаже, дали ДСБ ще мине в опозиция на ГЕРБ.

Транспортният министър също трябва да си ходи заради катастрофата край нос Емине, тъй като пристанищните власти са на негово подчинение.

Костов поиска оставката на областния управител на Пловдив.

Трябва да си отиде от властта и образователният министър Сергей Игнатов заради инициативите му по отношение на БАН.

Земеделският министър Мирослав Найденов също трябва да си тръгне заради скандала „Калина Илиева", който продължава да тресе българското земеделие.

Здравният министър също трябва да напусне поста си заради скандала в болницата в Горна Оряховица. Това е пълна парализа на институциите, които са отговорни за здравеопазването, заяви Иван Костов.

Друг грандиозен скандал спроед Костов е, че 2,5 млн. пенсионери няма да получат коледна надбавка - традиция, въведена от правителството на Иван Костов. 13 години никой не посегна на тази добавка, изтъкна лидерът на „тъмносините".

Друг скандал от изминалата седмица е наводнената южна дъга на Околовръстния път на София. Кой е виновен за Южната дъга, попита Костов. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов открил Южната дъга, а когато тя се наводнила изпратил кмета на София Йорданка Фандъкова в калта да чисти пораженията от проливните дъждове.

Тук Костов видя отговорност и от строителния министър Росен Плевнелиев, който заедно с министъра на транспорта трябва да отговори и за разрушения път за Кулата.

Цветан Цветанов също трябва да си тръгне заради, по думите на Костов, „отчаяна милиционерщина". Цветанов трябва да отговаря и за случая с Филчев, когото обвинил в две убийства, а след това прокуратурата го опроверга.

За една седмица тези са се орезилили. Другите ще се орезилят другата седмица", посочи Костов. Ситуацията от изминалата седмица той определи като „хаос". „Не може така, това не е държава", изтъкна лидерът на ДСБ.