САЩ ще продължат с плановете си за разполагане на противоракетна отбрана в Източна Европа въпреки руските предложения тя да бъде изнесена извън региона. Това заяви за АП държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Изненадващото предложение на Русия да сътрудничи на САЩ, ако американската ПРО бъде разположена в Азербайджан, е "конструктивен сигнал", заяви пред ДПА говорителят на германското външно министерство Йенс Пльотнер. "Според нас това е положителен, конструктивен сигнал в диалога, който може да доведе до намаляване на напрежението", заяви Пльотнер.

Руският президент Владимир Путин каза днес, че ракети прехващачи за противоракетна отбрана могат да бъдат разположени в южна Европа - в Турция, дори в Ирак или на платформи в морето, предаде АП.
"Те могат да бъдат разположени на юг, в съюзници на САЩ като Турция или дори в Ирак. Могат да бъдат разположени и на платформи в морето", каза Путин пред журналисти в Хайлигендам.

Путин каза също, че съвместно използване на радарна система в Габала, Азербайджан, от Русия и САЩ ще премахне необходимостта от разполагане на ракети-прехващачи в Чехия и Полша, предаде ИТАР-ТАСС.

Азербайджан е готов да започне преговори с Русия и САЩ за използването на своята радарна станция в Габала, както предложи руският президент Владимир Путин, каза външният министър на страната Елмар Мамедяров.

Русия работеше и ще продължи да работи за създаване на система за преодоляване на ПРО на САЩ, заяви руският президент Владимир Путин.