Предположения и контрапредположения валят от всички страни. "Нищо такова няма, ние не подготвяме терена за заселването на президента Хосни Мубарак в Черна гора. Ние не сме приятели с него, единственото общо помежду ни беше неговото присъствие на откриването на някои от нашите най-големи проекти", каза Самих Савирис, изпълнителен директор на дружеството "Ораском Дивелъпмънт", предаде „Дойче веле".

Тази египетско-швейцарска компания твърди, че през следващите 12 години ще инвестира над един милиард евро за изграждане на грандиозен проект на полуостров Лущица на черногорското крайбрежие. Това е най-голямата инвестиция в черногорския туризъм, която според специалисти в Подгорица ще даде силен импулс на икономиката на страната.

 

Чакат се чужди пари

 

Туристическият експерт Милош Бигович казва за "Дойче веле", че събитията в Египет със сигурност оказват влияние върху проекта на "Ораском" в Черна гора.

"От икономическа гледна точка това е ясно като бял ден. Засега не знаем само в какви суми ще се измерват отрицателните последици от тези промени в Египет по отношение на инвестициите в Черна гора", казва Бигович.

Според него в този случай Черна гора се намира в неблагоприятно положение, тъй като изпълнява подписания договор, според който близо 7 кв. км. в Лущица се преотстъпват под аренда за 90 години срещу обещанието на арендатора да изгради част от инфраструктурата в района.

Египет е една от последните страни, които Мило Джуканович посети в качеството си на министър-председател на Черна гора. Там той имаше разговори и с президента Хосни Мубарак. Медиите в Подгорица предполагат, че синът на Мубарак, Гамал, има бизнес-интереси в Лустика, ако не и собствен дял в споменатия проект.

Редакторът на независимия седмичник "Монитор" Зоран Радулович каза за "Дойче веле", че Джуканович и Мубарак ги свързва не само политика, а навярно и конкретни бизнес-отношения.

 

Бивши политици с настоящи интереси

 

"Единият е вече бивш държавник, а така, както вървят нещата, и другият скоро ще бъде бивш държавник. Така че точно това може да се случи: укрепване на досегашните политически връзки и възнаграждаване на някои повече или по-малко известни фирми", казва Радулович.

Той припомня, че през последните две десетилетия в Черна гора са намерили убежище не един и двама души, укриващи се от правосъдието, включително и диктатори, които бяха отстранени от власт след кръвопролитни демонстрации.

"Ние показахме, че не ни пука от такива сделки: и в случая със сръбския бизнесмен Суботич, преследван със заповед на Интерпол, и с бившия тайландски премиер Таксин Шинаватра. Така че е възможно подобно споразумение да има и с Мубарак, с неговото семейство, или приятелите му. Това няма да е нищо ново", казва Радулович.