Ръководството на Природен парк "Витоша" е разрешило раздробяването на 19 морени в района на връх Малък Резен.

Това се казва в официално изявление на „Витоша Ски" АД, след като по-рано днес стана ясно, че прокуратурата е сезирана от екоминистерството за това, че при строежа на ски пътека са унищожени витошки морени.

Излязлата информация в медиите за незаконна дейност в Природен парк „Витоша" са неоснователни и ги намираме за преднамерена атака, заявават от „Витоша Ски" АД.

В изявлението на „Витоша Ски" АД се подчертава, че всички дейности, извършвани от компанията са в съответствие със закона и с плана за управление на ПП „Витоша", който допуска през летния сезон прочистване, подравняване и косене на пистите.

От „Витоша ски" АД са готови да предоставят всички получени разрешителни за извършвани дейности, издадени на фирмата от компетентните органи.

За раздробяване на камъните се използва съвременен и супер скъп метод, работещ с въглероден двуокис - съобразен с всички условия за безопасност на флората и фауната в територията, уточняват от „Витоша ски" АД.

Фирмата, подизпълнител на раздробяването, има лиценз за извършване на дейността, а пренасянето на скалните отломки, наложено от директора на ПП „Витоша" - Тома Белев, се извършва от тежкотоварни машини.

От „Витоша ски" АД заявяват още, че за предстоящия ски сезон фирмата е почистила ски пистите от ситни камъни и е извозила 100 кубика хумус за подравняване на пистите и подхранване на почвата, така както допуска планът за управление на ПП „Витоша".

В заключение зе заявява, че в последните 2 месеца „Витоша ски" АД е обект на постоянни неоснователни нападки от лице, чието име ще бъде публично оповестено след приключване на проверката.