Инициативен комитет обяви в изявление за медиите, че започва съдебни дела срещу държавата - прокуратурата, следствието, МВР и БНБ, за действия и бездействия по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ).

В имейла се посочва изрично, че засега комитетът запазва в тайна имената на присъединилите се лица и предприятия към колективния иск, защото емисари на същия кръг, от когото се жалвали, оказвали натиск и дори отправяли заплахи.

Има случаи и на оказван натиск от следователи и прокурори срещу служители.

В текста обаче ясно е посочено, че става въпрос за няколко структуро-определящи предприятия от военната промишленост, както и от служители в тези предприятия.

Към колективния иск досега са се присъединили фирми и заводи от Русе, Пловдив, Плевен, Сопот, Лясковец, Варна и др., които понасят щети заради организираната атака срещу КТБ.

Пряко засегнати са над 15 000 служители и работници само от ВПК. Поне 150 000 са засегнатите в други сектори. Застрашена бе националната сигурност на страната, коментират още от комитета.

Те обявяват, че ще подадат колективен иск и до Окръжния съд като първа инстанция.

Но заявяваме, че нямаме доверие в българската правораздавателна система. Нямаме доверие и в службите на МВР, които би трябвало да извършат разследване по случая.

Не им вярваме, защото са зависими от същия политико-икономически кръг, който предизвика скандалите и кризата. С действията си те застанаха на страната на този кръг, се казва в писмото до медиите.

За основния иск Инициативният комитет се е обърнал към адвокатска кантора в чужбина, която да заведе колективните искове и да отстоява интересите пред международния съд в Люксембург.

Базираме се на чл. 379/1/ от ГПК. Предявяваме иск от името на всички, които претендират че са увредени от дадено нарушение на извършителя, се посочва още в писмото.

Имаме семейства, които трябва да издържаме и досега сме разчитали на работата си. Фирмите, в които сме служители, бяха възпрепятствани финансово да осигурят изпълнението на договорена вече продукция, за която има подписани надлежни договори.

Кредитирането на тази дейност и осигуряването на ресурс за изпълнението на договорите бе гарантирано от КТБ. Досега проблеми с кредитната институция не само не сме имали, а всичко се е вършило в срок и с цел подпомагане изпълнението на договорите, изтъкват още авторите на изявлението.

Те очакват оставката на настоящото правителство и даване мандат на служебен кабинет и тогава ще излязат на открито пред обществеността и медиите, за да разкрият насилствените методи, с които си служат в момента МВР и прокуратурата, за да се сдобият със свидетелски показания.