Въпреки разяснителната кампания за програмата по саниране на панелни блокове, се оказва, че доста заинтересовани хора не са наясно как да участват.
В ефира на Нова телевизия бившият енергиен министър Делян Добрев се опита да отговори на най-наболелите неясноти в деня, в който програмата стартира.

Запитан защо държавата не позволи най-после на живущите да закупят земята под блоковете си, за да генерират още приходи в хазната, които биха отишли за саниране, герберът поясни,че, колкото повече неща се включат в тази програма, за толкова по-малко жилища ще стигнат средствата. Според него първо трябва да е санирането, а втората стъпка може би ще включва собствеността.

В ефир живущите в столичен блок, кандидат за саниране, се ожалиха пред Добрев и че районните кметове още не са ориентирани за задълженията си по програмата, а администрацията не знае какво се иска от нея.  Ексминистърът увери, че общините изпълняват най-много проекти по оператирвни програми и няма как да не се справят. Няма конкретно определени суми за всяка община, те се състезават, това ще гарантира успеваемост на програмата, оптимистичен е Добрев.

Той райзсея съмненията за съществуване на изискване, че, ако хората в даден блок се отопляват на електроенергия, няма да имат право на участие при саниране. По думите на Добрев единствените условия е блоковете да са с не по-малко от 36 апартамента, сградата да е построена преди 1999 г. и да става въпрос за панелен блок.

Депутатът от ГЕРБ обясни и че магазините под блоковете, спечелили проекти, ще бъдат санирани - единственото изискване за тях е да попълнят декларация, че досега не са усвоявали повече от 200 хиляди лева от европроекти.