Левицата е недоволна и притеснена от новината, че "Южен поток" може да не мине през България. "Позицията на Европейската комисия е, че Русия е добра като доставя газ от "Северен поток", но е лоша като става въпрос за Южен", обвинително посочи лидерът на БСП Михаил Миков на нарочна пресконференция в партийната централа.

Миков настоя още утре премиерът Бойко Борисов да се яви на изслушване в Народното събрание, на което да разкаже какво се е случвало с работата по "Южен поток" в четирите месеца на управление на служебния кабинет "Близнашки". От столетницата заподозряха, че съдържанието на писмата, които служебният енергиен министър Васил Щонов е пращал до Русия, може би са повлияли на руската позиция.

Предшественикът му на поста Драгомир Стойнев увери, че когато той е седял на министерското кресло, не е имало никакви индикации за решение на Русия тръбата да заобиколи страната ни.

Освен изслушването на Борисов, левицата ще иска и изграждане на обща позиция на всички партии в Народното събрание, която да бъде насочена към спасяване на проекта за България. При конструктивно отношение и националноотговорна позиция, БСП ще даде подкрепата си, обяви Миков.

Лидерът на левицата не пропусна да отправи нападка към държавния глава Росен Плевнелиев, който, по думите на Миков, желаел спирането на проекта и "може би днес е от малкото, които се радват". Миков поиска да знае и дали президентът е имал информация какво е съдържанието на писмата, които Щонов е разпращал до Русия. Лидерът на социалистите обори позицията му и за това, че няма финансови сметки, които да сочат ползите от газопровода.

Драгомир Стойнев с готовност и конкретика се включи като обяви, че за периода 2016-2040 г. Южен поток би генерирал 2.7 млрд евро за БЕХ, данък приходи от 800 млн.евро и ДДС от поне 500 млн.евро.

По сметките му щяло да има и 5000 нови работни места, и работа за българските фирми. Бившият енергиен министър поиска да знае къде е европейската солидарност, след като за богатите държави има "Северен поток", а за нас съществува опасност да нямаме нищо. Като експерт той изрази и друго опасение от сценария, в който тръбата със синьо гориво минава през Турция - така може би вече няма да има нужда от родната ни фирма "Булгартрансгаз".

Социалистите са категорични, че Европейската комисия не е работила в интерес на страните-членки, по трасето на "Южен поток". Според заместник-председателя на Народното събрание от квотата на червените - Янаки Стоилов, най-голямата опасност за България е, че ставаме "сивата зона" на Европа, тъй като всички големи проекти ни заобикалят. Той все пак отдели част от вината за случващото се с газопровода и на премиера Пламен Орешарски, който не успял да устои на натиска на САЩ и на предишния състав на ЕК.

"Време е да заявим, че вече не сме победена страна", отсече Стоилов. Червените се обединяват около становището, че Бойко Борисов трябва спешно да осъществи контакти и с ЕК и с руското правителство, за да може проектът да продължи през България.