Американският президент Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев положиха подписите си върху новия руско-американски договор за стратегическите нападателни въоръжения.

Церемонията в "Испанската зала" на президентския дворец в Прага започна в 13:30 часа българско време - с 30 минути закъснение.

Веднага след подписването на договора двамата направиха изявления.

Американският държавен глава благодари на руския си колега Медведев за сътрудничеството, обръщайки се към него с думите „приятел и партньор".

Този ден показва решителността на САЩ и Русия - двете държави, които притежават около 90% от ядреното оръжие в света - да преследват отговорно глобално лидерство, заяви президентът Барак Обама след подписването.

Обама припомни миналогодишната си визита в Прага, когато изложи вижданията за свят без ядрени оръжия.

Американският президент изрази надежда, че договорът, който е от глобално значение, ще бъде ратифициран до края на годината.

По време на пресконференцията Барак Обама изрази надежда, че подписването на договора СТАРТ ще даде тласък за обсъждане с Москва и на въпроси за намаляване на тактически оръжия.

Обама отбеляза още: „Президентът Медведев и аз също се споразумяхме да продължим дискусиите си около системата за противоракетна отбрана.
Това включва редовна размяна на информация. Надявам се скоро да започне сериозен диалог по американско-руското сътрудничество около ПРО."

Напълно съм съгласен с думите на колегата Обама с оглед на това, че в тази зала преди няколко минути се случи едно историческо събитие, започна речта си руският президент Дмитрий Медведев.

Нашите експерти работиха по този договор не просто професионално, а понякога и по 24 часа на ден, допълни държавният глава на Руската федерация.

Най-важното е, че няма някой печеливш, няма и губещ. Това решение е двойна победа, изтъкна Медведев.

По думите на президента това е типичен пример за това, че и за в бъдеще сътрудничество между двете страни ще продължи. След това той цитира някои от основните точки в новоподписания договор.

„Договорът може да действа и да бъде жизнеспособен само при условия, в които няма качествено и количествено увеличаване на възможностите на системата за противоракетна отбрана на САЩ", същевременно добави Медведев.

Руският президент изрази и безпокойство от „иранския ядрен проблем" и заяви, че Съветът за сигурност към ООН трябва да преразгледа позицията си.

Този исторически договор възвестява само началото на нашия съвместен път, подчерта още Медведев и благодари на американския си колега Обама и на домакините на „това историческо събитие" в Прага.

Преди това американският президент Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев проведоха среща на четири очи.

Двамата са обсъдили въпроси свързани с икономиката, търговията и съвместните инвестиции.

Днес проведохме един добър дебат. Не за документите, които преди малко подписахме. Все пак това вече беше договорено. Говорихме за икономическото сътрудничество между двете ни страни, обясни Медведев.

Вярвам, че вече целият свят е наясно, че най-важните фактори за постигане на сигурност и мир са икономическият растеж и възможността на обществото да решава конфликти. Когато съществуват силни конвенции за опазване на границите, ядрените оръжия започват да губят своя смисъл, категоричен бе американският президент Барак Обама.

В обръщението си държавният глава на САЩ заяви още, че работата по засилването на санкциите над Иран ще продължи. Той изрази надежда, че Иран ще реагира на подписването на Пражкия договор.

Вярваме, че нашите предложения ще бъдат разгледани и очаквам още през тази пролет да бъдат предприети строги санкции спрямо Иран.
Надяваме се, че при такива санкции Иран ще се дистанцира от ядрените оръжия и ще тръгне по пътя на мирната ядрена енергетика, изтъкна Барак Обама в отговор на въпрос по време на пресконференцията.

По-рано днес, точно в 10:15 българско време започна визитата на президента Барак Обама в Прага.
Президентският самолет кацна в чешката столица с полет от Вашингтон.

От летището Обама се отправи към Пражкия Дворец, където бе поздравен от президента на Чехия Вацлав Клаус.

От своя страна руският президент Медведев пристигна късно снощи в Прага.

Споразумението заменя изтеклия през декември миналата година договор от 1991 г. и ще има десетгодишен срок на действие с опция за още пет години.

Новият договор съдържа три части
В него се предвижда реципрочното намаляване на въоръженията с една трета от настоящите 2200 по силата на Московския договор от 2002 година.

Ограниченията на броя на ядрените глави е 1550, за разположените носители, междуконтинентални балистични ракети- съответно на 700 .

Комбинираният лимит - за разположените и налични такива, е 800. Договорът се очаква да бъде ратифициран до края на годината от американския Сенат и от руската Дума. Ангажиментите в него трябва да се изпълнят до седем години от датата на влизането му в сила.

Повече от 5 хиляди полицаи, специални части, хеликоптери и "Грипени" се грижат за сигурността по време на срещата Русия-САЩ.

Златна Прага, където Обама преди една година разкри визията си за свят без ядрено оръжие, завърши всички подготовки за подписването на историческия договор, с надеждата той да се казва „Пражки".