"Наше право е да имаме собствена национална позиция". Така вътрешният министър Румяна Бъчварова отговори на въпрос дали Турция дава някакъв сигнал по повод факта, че посланикът ни е повикан във външното министерство в Анкара.

Това стана след като в парламента бе приета декларацията за изтребването на арменския народ преди 100 години. Пред БНР Румяна Бъчварова каза: "Радвам се, че българският парламент прие тази позиция. Това е позицията на основните европейски държави! Наше право е да имаме собствена национална позиция".

Вътрешният министър очаква до края на годината, да бъдат приети окончателно промените в Конституцията, промените в Закона за съдебната власт и в някои наказателни закони. Те, според нея ще направят българското правосъдие и българското правораздаване много по-ефективни и ще връщат доверието на хората.  Тя увери, че скоро ще се възобнови и видеонаблюдението по пътищата.

Бъчварова смята, че Европейският съюз е реагирал изключително бързо на трагедията с бежанците от Африка и Близкия Изток в Средиземно море. "Нашата позиция на този съвет, както и на предишния редовен съвет, е че европейските граници, особено южните, трябва да включват и границите, които охраняваме и ние. Ние сме в готовност да реагираме", каза тя и припомни, че може да се включим в операция "Тритон" с няколко експерти. Търсят се и политически мерки, и политически решения за справяне с проблема с миграцията.

Запитана дали пресичането на трафика през Средиземно море ще пренасочи потока от мигранти през България, Бъчварова заяви, че страната ни се готви за подобна опасност. "Изграждаме съоръжение, което да спира мигрантите физически, това е едно възможно решение...Основните сили на всяка една държава са в разкриването и неутрализирането на тези трафикантски мрежи. Ние много усилено работим в тази посока. Хуманният подход е в основата на всички предприети от Европейския съюз мерки", увери вицепремиерът.

Вътрешният министър е категорична, че проблемът с корупцията не може да се реши отведнъж. По темата за фалита на КТБ тя каза, че никой от правителството няма интерес да укрива информация и да скрива този драстичен случай с фалита на КТБ.

Румяна Бъчварова изрази съжаление, че видеозаписите по случая с обвинената в умишлено нанасяне на тежка телесна повреда акушерка е изтекъл в медиите. Тя уточни, че сигналът за пребитото новородено в болница "СОФИЯМЕД" се е забавил не умишлено, въпреки че, според нея, трябва да се изчакат заключенията на разследването.