В опит да оправдае подкрепата си за промяна на политическата система в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Великобритания се управлява от полупрезидентска система, в която волята на кралицата е доминираща.

„По мое мнение Великобритания е полупрезидентска държава. Доминиращият елемент е Кралицата", заявява Ердоган в интервю за държавната телевизия TRT Haber.

Коментарите му за монархичната система в Обединеното кралство и кралица Елизабет II идват, след като той си спомни за опозиционната критика, че ще започне да се държи като „османски султан", щом президентската институция получи повече власт.

Той отговори като заяви, че лидерите на страни като САЩ, Бразилия, Южна Корея и Мексико не са били критикувани, че се държат като монарси.

Ердоган каза още, че въпросът с конституционните промени ще заеме централно място на изборите, които се проведат в началото на юни.

Опонентите на президента казват, че властта в Турция е станала твърде централизирана и атмосферата е отровена от обвинения за подкупи и чистки на възприеманите като врагове в полицията и съдебната система.