Ниската събираемост е най-големият проблем на топлофикационните дружества, смята председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който участва в заседанието на икономическата комисия в парламента.

Проблем е и липсата на доверие в потребителите. Все повече потребители сменят парното с климатик, което по думите на председателя на ДКЕВР, създава напрежение по отношение на оставането на пазара на някои от дружествата.

Според него начинът, по който държавният регулатор контролира топлофикациите е рестриктивен. Трябва да се работи за оздравяване на топлофикационните дружества, смята Ангел Семерджиев.

Рестриктивната политика, която водим спрямо топлофикационните дружества се оказва полезна за тях, изтъкна Ангел Семерджиев. Той каза още по този повод, че няма нито една топлофикация, чиито разходи да се признават от регулатора в пълен обем.
Отличник по загуби според него е столичното парно, на което се признават 13 % от загубите.

Ангел Семерджиев каза още, че в сградите, където има саниране и изолации са успели да потушат ръста в цените на природния газ. Високо ефективна когенерация ще намали зависимостта на топлофикациите от природния газ, смята председателят на ДКЕВР.

Такава е ситуацията с пловдивското парно. Така и цената на крайния продукт става по-конкурентна и по-евтина. Подобна инвестиция е направило и дружеството във Варна.

Иначе, повече от два часа топлофикационните дружества и топлинните счетоводители се жалваха пред депутатите от икономическата комисия в НС за проблемите си. Оказва се, че дружествата в София и Пловдив, двата най-големи български града, са най-зле.

Още от 2007 дружеството в Пловдив EVN България-Топлофикация генерира загуби.

От 2007 до края на 2011 те са в размер на 66,1 милиона лева. Дружеството смята, че има спад на продажбата на топлинна енергия заради негативното обществено мнение и икономическата криза. Компанията има проблем със събираемостта на дължимите от потребителите суми, макар че събираемостта е 75%.

Над 2300 са новите дела, заведени от EVN България-Топлофикация срещу некоректни потребители. Проблем се оказва и платежоспособността на възрастните клиенти на компанията - 30% от потребителите на парно в Пловдив са пенсионери. Позитивно в практиката на компанията е въведеното дистанционно отчитане на потребената топлоенергия.

Всеизвестни са проблемите на Топлофикация-София. Шефът й Стоян Цветанов докладва пред народните представители инвестиционната програма на компанията. Тази година Топлофикация София от общо 1000 километра тръби е подменила 14,5 км. През тази година планира да поднови още 32 км, а от 2013 нататък по 34 км. годишно. Парите ще са от Фонд "Козлодуй".

В последните 30 години нямаме голяма инвестиция, подчерта Цветанов. Това според него е проблем и се отразява на сметките на потребителите. Инвестиционният план на компанията е в размер на около 320-350 милиона лева. Част от средствата ще се вложат в когенеративна мощност. Средствата ще дойдат както от собствени приходи, така и по ОПОС, фонд "Козлодуй", ОП" Конкурентоспособност".

Шефът на столичното парно е категоричен, че нормални сметки за парно може да има при модернизиране на централите. Успяхме да подобрим събираемостта, каза още Стоян Цветанов. В следствие на програмата "Лоялен клиент" с 12% са се повишили клиентите на столичното парно без просрочени сметки. Освен това дружеството се хвали и с 5000 нови клиенти.

Топлофикация-София не е толкова лоша, категоричен е шефът й. Все още обаче делът на некоректните платци остава голям - 18%. Оказва се, че в сградите, където Топлофикация-София си е топлинен счетоводител няма нито една жалба срещу нея.

Далкия Варна отчита с 10% подобрение на събираемостта през 2011 година, а с 24, 1% повече е доставената енергия. С 30% са се увеличили приходите от продадена енергия на дружеството през миналата година, значително са намалели и загубите от пренос на енергия.
Заради неблагоприятните зимни условия в морската ни столица сметките на варненци за топло през януари са били с 9,8% по-високи. Едва 15% обаче са сметките над 150 лева.

Сметките на Топлофикация-Плевен се отчитат ежемесечно по желание на клиента. Това обаче е с 30% по-скъпо, отколкото годишно отчитане, но въпреки това клиентите на дружеството така искат.

Драми в със сметките на Топлофикация-Бургас няма, те са идентични с миналогодишните. 85% от сметките за януари са на стойност под 90 лева. През миналата година дружеството е на печалба от 1,5 милиона лева, което е с 350 000 лева повече от 2010. 96,88% е събираемостта на дружеството.

Оказва се, че Толплофикация-Бургас е най-модерната топлинна компания в разрешаването на спорове с нелоялните си клиенти - наета е международна компания с опит за извънсъдебно събиране на вземания. Общо компанията има да си събере 5 847 000 лева по 3645 дела, но благодарение на медиаторите вече по 2600 дела има плащания.