ПОСЛЕДНО:

Комисията за царските имоти вероятно ще излезе с доклад, с който реституцията ще бъде узаконена, цитира неназовани източници Дарик радио след края на консултацията при премиера, която е продължила близо четири часа.
Като аргумент ще да бъде изтъкнат фактът, че решенията Конституционния съд са задължителни за всички, допълни медиата.

В окончателния вариант на документа няма да бъде записана препоръката за гласуване на специален закон за реституцията на царските имоти, няма да има предложение и проекторешение, посочват участници в срещата.

По непотвърдена информация, допълва медиата, от левицата са отстъпили пред натиска на НДСВ в името на оцеляването на тройната коалиция.


Депутати от Коалиция за България, НДСВ и ДПС се срещнаха с премиера Сергей Станишев по негова покана, за да обсъдят казуса с реституцията на царските имоти, съобщи БНР.
Това става ден преди последното заседание на парламентарната комисия, създадена по този въпрос.

Яне Янев от ОДС заяви, цитиран от националното радио, че по негова информация на срещата при премиера е постигната договореност докладът на Ранчев - председател на комисията, да бъде променен така, както настоява НДСВ, което според него ще обезсмисли доклада.

По-рано днес петима депутати от опозицията са депозирали искане утре да се проведе извънредно заседание на комисията за така наречените царски имоти.

Яне Янев от ОДС каза, че предвиденото за днес заседание няма да се проведе, а това, според него, дава основание да се предполага, че и утрешното заседание ще бъде осуетено от управляващите.

Припомняме, че последните 2 заседания на комисията не се проведоха заради липса на кворум.

Провалените заседания на царската комисия съвпаднаха с излизането на доклада на председателя Пламен Ранчев, чието съдържание внесе смут в политическото пространство и в тройната коалиция.

Срокът за работа на комисията приключва утре.

Има вероятност докладът на Ранчев да остане само проект и да не влезе в пленарна зала, посочи още Янев.

Пламен Ранчев от своя страна бе категоричен, че утре ще се проведе заседание на комисията за царските имоти и на него ще бъде гласуван докладът. 

Възможно е той да не бъде оформен като проекто решение, допълни Ранчев. При всички случаи обаче ще бъде внесен в Народното събрание.

Припомняме, че в доклада си председателят Ранчев препоръчва Народното събрание да излезе с позиция по въпроса за царските имоти.

Той посочва като възможен изход от казуса да бъде допълнен настоящият Закон за реституцията.

В хода на дискусиите относно имотите на бившите царе Фердинанд и Борис се формираха 2 позиции - тази на депутатите от НДСВ Борислав Ралчев, Борислав Великов и Минчо Спасов и тази на мнозинството в комисията, се казва още в доклада на Пламен Ранчев.

В него ясно е посочено, че жълтите депутати категорично застават зад позицията за законността на царската реституция.

Според мнозинството в комисията решението на Конституционния съд от 1998 година, с което се обявява за противоконституционен Закона за обявяване на държавна собственост имуществото на царете Фединанд и Борис и техните наследници от 1946 г. не може да е основание за реституция на имотите.