Сериозен спад в българския туризъм бележи настоящата година. Държавата от своя страна се отнася несериозно, безотговорно и некомпетентно към този бранш.

За това сигнализираха на пресконференция от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), които обявиха, че изпитват тревога от държавната политика в сферата на туризма.

„Искаме незабавна промяна", отсякоха родните туроператори и описаха подробно проблемите, които виждат в отношението на управляващите към привличането на туристи.

„Един зам.-министър е сложил розовите очила и дрънка глупости за това колко добре ни бил туризмът", заяви Димитър Попов от АБТТА. С 50 на сто по-малко са туристите от Европа у нас за първите осем месеца на настоящата година, показват обаче данните на туроператорите.

С близо 25% е спадът на туристите от Великобритания, със 17,8 на сто по-малко са посетилите страната ни румънци, като намаление на туристите има и от страна на Германия - 10,4 на сто. „Не знаем това скандално положение колко още ще го траем", обяви Попов.

Туризмът преди 1989 година, по думите му, е бил много по-лесен, тъй като тогава съветските туристи например са чакали под строй да идват в страната ни. „В последните години обаче никой не си дава сметка какъв бранш е туризмът и какви заслуги има той за икономиката ни", сигнализираха още туроператорите и напомниха, че именно този сектор може да тласка напред икономическото ни развитие.

Сред основните проблеми, които са довели до сериозния спад на туристи в у нас, туроператорите открояват малкото държавни пари за реклама на страната ни. За първите седем месеца на настоящата година правителството е дало едва 49 хил. лева за медийна реклама във вестници, радио и телевизия, за външна реклама е отделило 196 хил. лева, а за реклама в интернет не е дадена нито стотинка.

„Тревожно е най-вече електронната ни реклама", призна председателят на АБТТА Байко Байков и посочи, че националният бюджет за реклама за 2014-та година е около 10 млн. лева, а към края на юли са изразходвани едва 3 млн. лева най-вече за международни изложения.

„Държавното управление в туризма не е на нивото на бизнеса", отсече Байков.

Думите му подкрепи и зам.-председателят на асоциацията Ирина Найденова, която напомни, че туризмът е на 100% частен и те не искат той да бъде управляван така.

Родните туроператори призовават за бърза промяна по отношение на управлението на туризма и на отговорния за това управление, а именно зам.-министъра на икономиката и енергетиката с ресор „туризъм". Сама така според АБТТА ще може да се спре спадът на чуждестранните туристи у нас.