50 души загинаха и около 175 бяха ранени при двоен атентат срещу богомолци, отиващи на поклонение в свещения шиитски град Кербала, предаде АП. Броят на загиналите продължава да расте, тъй като много от ранените са в много тежко състояние.

По информация на властите, атентатите са станали на два полицейски пункта, разположени на входовете на града, разположен на 90 км. южно от Багдад. Два автомобила, паркирани до контролните пунктове са експлодирали по едно и също време, съобщиха представители на властите. Първоначалната информация беше, че терористи-самоубийци са пренасяли адските машини.

Повече от милион богомолци се очаква да посетят Кербала в близките дни, за да присъстват на церемониите, свързани с празника Арбайн, който се отбелязва 40 дни след годишнината от смъртта на почитания имам Хюсеин от VII век.

„Ал-Кайда" и други сунитски групировки атакуват често шиитските богомолци с надеждата да разпалят нова вълна на религиозно насилие в Ирак. Положението в страната през последните седмици беше относително спокойно, след като премиерът ал-Малики успя да състави правителство.