Страхувайки се за безопасността си в Тунис, след като въоръжен мъж уби десетки туристи, търсещите слънце европейци се пренасочват към дестинации като Испания, България или дори Гърция за тазгодишните си ваканции.

Туристическата индустрия в Тунис се възстановяваше след Арабската пролет и страната бе станала популярна евтина плажна дестинация за европейците, отбелязва „Ройтерс". Миналата година 2,8 млн. души са пътували там, връщайки се отново към нивата преди въстанието, когато например през 2010 г. те са били 3,8 млн.

Атаката миналата седмица, при която 38 туристи, повечето, от които британци, бяха убити от въоръжен ислямист в хотел на плажа, увеличи страховете за сигурността след клането в музея Бардо през март. Тогава двама въоръжени откриха огън по туристи.

Сега много туристи, които са планирали или резервирали почивки в Тунис, се оглеждат за някъде другаде.

Малко вероятно е туристи, които са избрали първоначално Тунис, да се пренасочат към далечни дестинации, смята туристически анализатор. Дестинации като Малдивите, Карибите и Мексико обикновено са скъпи и са насочени към друг тип потребители.

Вместо това най-големият приток се очаква да бъде към Испания. Страната привлича същия тип туристи, както и Тунис - тези, които търсят спестяващи средства ол инклузив почивки.

Експертите смятат, че България и Турция, които са изгубили много от клиентите си от Русия заради икономическата криза там, могат да станат популярни алтернативи на Испания и то на добри цени.

Въпреки това някои туристически експерти са на мнение, че западняците от съображения за сигурност може да избягват страни като Турция, която граничи с разкъсваната от война Сирия и Египет, където в последните години има социално и политическо напрежение.

С топлото време и пакети на добри цени Гърция също може да привлича туристи, но това до голяма степен зависи от референдума в неделя, отбелязват експертите.

Най-големите групи европейски туристи в Тунис са от Франция, Великобритания и Германия.