Българските пожарникари и спасители, работещи на територията на Сърбия, са разделени на две основни групи - в Парачин и Ягодина. Екипите отводняват основно обществени сгради и частни домове, съобщават от пресцентъра на МВР. От вчера пожарникарите ни в Парачин са дислоцирани в промишлената зона на населеното място, където освен отводнителни дейности се извършва обезопасяване и почистване на разрушена инфраструктура.

Днес вторият български екип е започнал да помага и на бедстващи хора, живеещи в близки до Ягодина населени места. По желание на сръбските власти българските пожарникари и спасители ще продължат мисията си още една седмица.

Утре сутрин 19 от българските пожарникари и спасители приключват своята мисия. На тяхно място страната ни изпрати втори екип, който вече се намира на терен и участва в спасителните действия.

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров и представители на политическото ръководство на МВР ще посрещнат завръщащия се спасителен екип.

Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" наблюдават критичните участъци в българската част на река Дунав. Към момента не е налице непосредствена опасност от наводнение. Предприети са всички необходими действия за осигуряване на техника и материали за построяването на временни диги. До този момент са издигнати подобни съоръжения в градовете Видин и Лом. В тези населени места продължават да действат общинските планове за защита на населението от наводнение, съответно втора и трета степен.