Коалиция от екоорганизации „За да остане природа в България" предупреди, че с внесената от депутата от левицата Васил Калинов промяна в Закона за горите ще бъдат облагодетелствани с около 250 млн. лв. инвеститорите на 9 бъдещи ски курорта.

С предложената законова промяна им се дава възможност да не плащат такси за изключване на територии от горския фонд, съобщи БНР.

Фирмите ще спестят от 4 до 100 млн. лв. в зависимост от площта, върху която ще изграждат ски писти и съоръжения.

Проектите засягат територии от Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша. Катерина Раковска добави, че „това представлява недопустима държавна помощ".

„От неизключването на тези площи от държавния горски фонд следва и фактът, че няма да бъде компенсиран държавния горски фонд с допълнителни насаждения. Това е нарушение на самия Закон за горите", обясни още Катерина Раковска.

Ще бъде ощетен и бюджетът, тъй като няма да постъпят таксите, които се плащат в момента за изключване на територии от горския фонд. Изчисленията за загубите са направени върху минимални цени от 10 лв. за квадратен метър, но в някои от курортите стойността е 2-3 пъти по-висока.

Еколозите настояват да не се приема още една промяна, съобщи Ваня Ратарова.

„Да могат да се продават гори - публична държавна собственост, което е правен парадокс и влиза в противоречие със Закона за собствеността и това според нас е недопустимо", коментира Ратарова.

От април до сега са заменени 14 хил. дка. държавни гори - основно по Черноморието, а също и в Рила, Пирин и Родопите. Загубите за държавата са за около 2 млрд. лв. изчислиха еколозите. Те ще подадат сигнал до прокуратурата.

От сдружение „Граждани за Рила" и коалиция „За да остане природа в България" информираха, че искат имунитета на депутата от „Коалиция за България" Васил Калинов с писмо до ДАНС, главния прокурор, еврокомисаря по правосъдието и посланика на САЩ у нас.

Повод за искането са „доказателства при заграбване на стратегическите за държавата природни територии и обекти от организираната политическа престъпност и подставените им лица".