„Арктик сий", отвлечен през юли в шведски води, е превозвал освен дървесина и ракети земя-въздух С-300 за Иран, изпратени от руска мафиотска групировка, пише днес австрийският в. „Залцбургер нахрихтен".

Ракетите са били натоварени на кораба, докато е бил на ремонт на пристанището в Калининград в началото на лятото.

„Това обяснява защо на Русия й трябваше толкова много време, след като корабът бил отвлечен от пирати, за да го засече край Кабо Верде, въпреки че местоположението му е било известно през цялото време според НАТО, пише кореспондентът на "Залцбургер нахрихтен". Той допълва, че тази версия обяснява и защо западните тайни служби не се намесиха, защо пиратите са поели такива рискове за един обикновен товар дървесина на стойност 1,5 милиона евро и защо Русия побърза да изпрати военни самолети само за да бъдат евакуирани 14 членове на екипажа и осем пирати.

Според „Залцбургер нахрихтен" Иран е установил контакт с мафиотска групировка на руски военни, които приемали съмнителни договори. Те организирали доставката на оръжията, които в момента са сред най-модерните на пазара. Договорът с Техеран след това бил издаден на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) от западен източник. Москва решила да спре товара.