Над 15 хиляди работещи в добивната промишленост вече са заявили готовност за ефективни стачни действия заради предстоящите промени в условията за пенсиониране.

Това обяви председателят на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев, цитиран от БиТиВи.

В добивната промишленост работят около 32 хиляди човека.

Припомняме, вчера официално федерацията на металиците към КНСБ отправи призив към структурите си за ефективни протестни действия.

От думите на Токмачиев стана ясно, че синдикалните организации на работещите при първа и втора категория труд са изпратили и писмо до премиера, в което настояват да бъде оттеглен законопроектът за промяна на Кодекса за социално осигуряване.
Според тях в същността си той не е пенсионна реформа, защото реформата предполага повече приходи в НОИ и по-високи пенсии, а предложенията за промяна са в обратната посока.

Ако промените бъдат направени така, както правителството предлага, три години няма да има нови пенсионери от тези категории, заяви Владимир Топалов, председател на миньорската федерация на КТ "Подкрепа".

Според предложенията на правителството необходимата възраст за пенсиониране в двете категории се увеличава от 2011г. с по една година на година. От федерациите посочиха, че от вчера има и ново предложение - да не се променя възрастта, но да се увеличи стажът.

Средната възраст на живот на миньорите след пенсия е две-три години, ако промените бъдат направени, те ще живеят до пенсия, коментираха от синдикатите. От федерациите на миньорите и металурзите обявиха, че е възможно протестите да започнат и по-рано от внасянето в парламента на законопроекта за промяна на КСО.

Синдикатите допълниха, че настояват да се търси съдействие от Европейската комисия.