Някои от най-богатите хора във Франция призоваха правителството да се справи с дефицита си чрез увеличаването на данъците на не кой да е, а на самите богаташи, съобщи БиБиСи.

В отворено писмо до властите 16-водещи мениджъри, сред които най-богатата жена в Европа и собственик на империята „Лореал" Лилиан Бетанкур, предлагат да платят „специален данък" в дух на „солидарност".

Писмото е подписано още от изпълнителния директор на "Total" Кристоф де Маргери, главния изпълнителен директор на Societe Generale Фредерик Удеа и президента на Air France Жан-Сирил Спинета. Ние, президентите и лидерите на индустрията, бизнеса, бизнесмени и банкери искаме богатите хора да плащат специален данък, се казва в писмото, изпратено до френските институции.

Милионерите признават, че са се възползвали от френската система и че когато държавният дефицит и други финансови проблеми заплашват бъдещето на Франция и на Европа, и когато правителството се обръща с молба за солидарност към всеки, е необходимо тяхното съдействие.

Все пак богаташите посочват, че евентуалните по-високи данъци за тях не би трябвало да са толкова тежки, че да притеснят сериозно заможните и да ги подтикнат да укриват доходите си.

Писмото на френските милионери идва малко след призива на американския милиардер Уорън Бъфет към държавата да вдигне данъка за него и други богаташи, за да се помогне икономически на страната.

Френският президент Никола Саркози вече планира да отмени някои данъчни преференции за прекалено имотните лица, за да вкара между 5 и 10 млрд. евро допълнителни приходи в бюджета за 2012 г.

Правителството работи по нова данъчна ставка, която ще важи за данъкоплатци, печелещи повече от 1 млн. евро годишно.