Втори национален протест срещу високите цени на горивата ще се проведе от 13.00 ч.

Протести ще има във всички градове на България.

В София от четири точки ще започне националният протест срещу високите цени на горивата.

Четирите начални точки, където ще се събират протестиращите са: Околовръстен път на София - Горнобански път - бул. „Цар Борис III"; втората - бул. „България" и бул. „Тодор Кабшелков"; третата - бул. „Цариградско шосе" пред магазин „Метро" и четвъртата е преди тунела за квартал „Люлин". Крайната точка е площадът пред Народното събрание.

Протестът започва в 13:00 часа по места, като разрешението му е до 19:00 часа

Според статистика на организаторите, в протеста на 13 март са се включили 90 000 автомобила в цялата страна, разпределени в 15 градове и над 500 000 души.

От организацията на гражданите с идеална цел „НЕ! На високите цени на горивата" отново застават зад позицията си, че цените на горивата в България са неадекватно високи в сравнение доходите в страната. Горивата са на спекулативно високи цени, резултат от картелно споразумение между търговците.

Протестиращите продължават да настояват, че акцизът на горивата е прекалено висок и допълнително оскъпява горивата.

„Заявяваме, че искаме от настоящото правителство да създаде до седмица комисия, която да предприеме незабавни нормативни мерки, целящи регулиране цената на горивата до 2 лв. за литър, понижаване на ДДС на горивата от 20% на 12%, комисия, следяща и ограничаваща надценката на рафинерията, диктуваща пазара, адекватно регулиране на акциза до минималните позволени от ЕС нива, адекватно регулиране, чрез таван на максималната надценка за литър гориво на търговец. Същото е възможно чрез компромисна договорка за данъчни облекчения към засегнатите търговци", се посочва в исканията на протестиращите.

За пример те дават страни, като Украйна, Армения, САЩ, където горивото е под 2 лева за литър и Литва и Кипър, където горивата са с над 30 стотинки за литър по-евтини.

От гражданското движение се заканват, че са готови и на трети протест през април ако
правителството не преосмисли политиката си по отношение на цените на горивата.