НАП разпространява диплянка, в която описва подробно всички законни начини за намаляване на данъците върху доходите на физическите лица.

В брошурата са описани възможностите за намаляване на данъците като например купуването на осигурителен стаж, внасянето на вноски за допълнително доброволно пенсионно или здравно осигуряване, застраховка „Живот" или дарение, с които данъчната основа може да бъде намалена с до 65 %.

Условията за ползване на данъчното облекчение за млади семейства (намалението на данъка за ипотечен кредит) също са описани в брошурата.

Според НАП данъчното облекчение за млади семейства може да се ползва и от хора, които към момента на сключване на договора за ипотечен кредит не са имали сключен граждански брак, но имат такъв към края на календарната година, за която ще се ползва облекчението.

В брошурата е описано подробно и най-големите данъчни намаления като например възможността за намаляване на подоходния данък с до 15% при дарение за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца.

Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка включително в случаите, когато са направени в натура, обясняват още от НАП.

Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението.

Облекченията се ползват с подаване на декларация за доходите. Срокът за това тази година е 2 май.