Протестиращи от дървопреработвателната промишленост се отправят към автомагистрала "Марица", за да я блокират с искане държавата да не налага 3-месечен мораториум на износа на дървесина. Няма да бъде блокиран прохода Хаинбоаз.

Износители на дървесина блокираха движението пред българо-гръцкия граничен пункт "Капитан Петко войвода". Това съобщи БТА, позовавайки се на Димитър Николов, един от участниците в блокадата.

"Причина за недоволството ни е забраната за износ на необработен дървен материал за три месеца, която ощетява бизнеса ни", каза Николов. По думите му работещите в бранша нямат вина за незаконната сеч у нас.

"Около обяд ще блокираме кръстовище на автомагистрала "Марица", каза Николов.
Той добави, че ще блокират пътища, докато бъде отменена забраната за износ. Протестът се охранява от служители на Областната дирекция на МВР в Хасково. Според полицаите участниците в блокадата са около стотина.

Няма да бъде блокиран Прохода на Републиката, защото протестиращите нямат разрешение.

Протестиращите се заканиха да блокират ГКПП-та "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода", както и на пътищата към границите с Турция и Гърция.
Няма да спираме всички превозни средства, това е мирен протест, казаха те пред bTV.

Автомобилите и автобусите ще бъдат пропускани, само камионите ще бъдат възпрепятствани за около 6 часа да влизат и излизат от страната.

Искането на износителите на дървесина е държавата да отмени мораториума, който е наложен върху дейността им за 3 месеца. "Да се вдигне мораториума, защото ще загубим пазара. След 3 месеца как ще намерим отново своите партньори", казаха те пред медията.

Според протестиращите, около 40 млн. лева е загубата в сектора, от които 10 млн. лева са за фонд работна заплата.

Според търговците на дървесина държавата трябва да вземе превантивни мерки за незаконната сеч. "Ние износителите нямаме нищо общо с тази сеч", заяви един от протестиращите.