Не споделяйте в социалните мрежи къде ще пътувате по празниците. Това е един от основните съвети, които структурите на полицията дават на гражданите в предколедните дни. Както всяка година, Главна дирекция „Охранителна полиция" е готова отрано с комплект от мерки, подсигуряващи реда по време на коледните и новогодишните празници.

Допълнително служители на реда ще има на всички места, където се очаква да има струпвания на хора - гари, молове, пазари и т.н., увериха охранителните полицаи. Пътните полицаи пък ще пазят всички входно-изходни артерии на столицата и на големите градове, защото се очаква много хора да пътуват извън местата, на които живеят.

От „Криминална полиция" пък предупреждават хората, че крадците се възползват от почивните дни, когато повечето граждани не са по домовете си. Служителите на реда съветват българите да не оставят големи суми пари и ценности по домовете си, да не споделят в социални мрежи и пред съседи за намерението да отсъстват от жилището си, както и да помолят близки да наглеждат домовете им.

Служителите са установили, че обикновеното видеонаблюдение вече не е много ефективно, затова препоръчват  занапред хората да си монтират скрити камери на нивото на лицето или по-ниско, защото престъпниците вече навеждат глава, за да прикрият лицата си. Възможно е активизиране на телефонните измамници, предупрежват криминалните полицаи, като припомнят гражданите да не се доверяват на хора, които им искат суми по телефона, като може да се ползва претекст за новогодишна томбола, не само за пострадал близък. Да не се дават на никого пари на ръка, независимо дали се представя за държавен служител, за лекар, съветват от полицията.

Емил Ангелов, началник сектор към „Охранителна полиция", се ангажира с провеждане на засилени проверки във всички търговски обекти и складове за съхранение на пиротехнически изделия, както и за недопускане на нерегламентирани продажби на такива изделия на места без разрешения. Хората да имат повишена бдителност при употребата им, да купуват само от лицензираните за това обекти, като внимателно четат инструкциите за употреба на всяко отделно изделие, призовава Ангелов. От думите му стана ясно, че в това отношение засега няма  съществени констатирани нарушения - регистрирана е само една незаконна търговия на пиротехника, иззети са 600 пиратки в квартал „Факултета".