Над 1 500 ученици се включиха в празненството „Мартеница" в град Николаев, Украйна.

Празненство по повод Баба Марта бе организирано вчера в Специализираното училище №22 в града.

Учебният ден започна по особен начин. Преди уроците бе проведено общо събрание на учениците, по време на което те са запознаха с особеностите на честването на Баба Марта. Над 1 500 ученици получиха мартенички, които бяха предварително изработени от училищния „Евроклуб".

По време на междучасията звучеше българска музика. А след занятията децата украсиха училищния двор с мартенички.

"На 1 март 22-то училище прие български облик", призна Денис Жело - председател на Николаевския съюз на българската младеж, зам.председател на Николаевския градски съвет на националните общества.

Мероприятието по повод Баба Марта е първата съвместна инициатива на Николаевския съюз на българската младеж и на училищния "Евроклуб", която е част от Проекта "Всичко за България".
роектът ще продължи 4 месеца като през това време ще се проведат кръгли маси, младежки конференции, срещи с български писатели, историци.

Планира се също така да бъде организирано посещение на Музея на българската култура и Българския център „София", които се намират в Микрорайона Терновка на гр. Николаев, където живеят много българи. Към края на проекта ще се проведе отчетна конференция и ще бъде отворено Българско неделно училище, обясни още председателят на Николаевския съюз на българската младеж.

„Приятно ми е да отбележа, че в мероприятието взеха участие ученици от най-различни националности заедно с техните родители и учители. Те с голям интерес се включиха в хорото", посочи още Жело и изтъкна, че провеждането на подобни мероприятия укрепва междунационалните отношения и популяризира българската култура.