Висшият съдебен съвет за трети път ще поиска информация от Министерството на правосъдието колко от парите, преведени от ВСС към МП, за преместване на Софийския районен съд, са усвоени.

Това решение са приели магистратите на свое заседание, на което са определени и
участниците в Работната група между представители на ВСС и Министерство на правосъдието във връзка с осигуряване на финансиране за преместването на Софийски районен съд в сградата на ул. „Цар Борис III".

Това са членовете на ВСС Михаил Кожарев, Камен Иванов, Румен Георгиев и представители на дирекция „Бюджет и финанси" в администрацията на ВСС Маргарита Радкова и Ирина Иванова.

В проекта на бюджета на съдебната власт за 2013 г. ВСС е поискал от Народното събрание да гласува 2 800 000 лв. целеви средства за оборудване и обзавеждане на новата сграда на Софийски районен съд на бул. „Цар Борис ІІІ", но в приетия Закон за бюджета за 2013 г. такива средства не са предвидени.

ВСС е изпратил на Министерството на правосъдието проект на Постановление на Министерския съвет, придружен с финансово-икономическа обосновка, за корекция в бюджета на съдебната власт, които да осигурят оборудването и обзавеждането на сградата. Към днешна дата ВСС няма целеви средства за изпълнение на тези свои задължения.

Съгласно чл. 388, ал.2 от Закона за съдебната власт средствата за строителство и основен ремонт на съдебните сгради се осигуряват от бюджета на Министерството на правосъдието, а Висшият съдебен съвет осигурява средства само за оборудването и обзавеждането им.

Независимо от това на 2 пъти (през 2011 и 2012 г.) ВСС е превел от бюджета на съдебната власт към бюджета на Министерството на правосъдието общо 6 900 000 лв. за дейности по проектирането, строително-ремонтните работи, строителния надзор и инвеститорския контрол за новата сграда на Софийски районен съд.

Припомняме, само преди дни правосъдният министър Зинаида Златанова обеща, че ще направи всичко по силите си за бързото решаване на проблема.