Руснакът с френско гражданство Николай Кобляков продължава битката за свободата си в България.

Тази вечер (късно снощи, б.р.) Софийският градски съд определи мярка „домашен арест" за   дисидента. Представителят на държавното обвинение няма да протестира мярката, тъй като по думите му тя е напълно достатъчна и ще гарантира участието на Кобляков в производството по искането за екстрадиция, отправено от Русия.

Припомняме, че това лято той бе задържан на летището у нас, тъй като е издирван от Русия по линия на Интерпол. В родината си Кобляков е обвинен в присвояване на чуждо имущество на стойност над 42 милиона рубли. В началото на август той бе освободен с подписка след изтичане на 72-часовото му задържане. СГС трябваше да реши дали той да не влезе в ареста, тъй като е пристигнало искането за екстрадиция в Русия.

На заседанието на СГС стана ясно, че Кобляков е подведен под отговорност за престъпна схема, състояща се в склоняване заедно с трети лица на френско дружество да закупи задълженията му, както и на далавери с недвижими имоти. Инкриминираният период е от края на 2004 до края на 2005 г. Кобляков живее във Франция от 10 г., като според руските власти именно на територията на тази държава е извършено престъплението. Защо обаче срещу него има досъдебно производство в Русия, то така и не е наясно.

Според прокуратурата руснакът трябва да бъде задържан в ареста, докато не се вземе решение за екстрадирането му, тъй като има много адреси и две гражданства, които са предпоставка да се укрие от правосъдието.

Защитата обаче настоява, че няма нито едно доказателство, което да сочи, че Кобляков е съпричастен към обвинението. Адвокатката дори обвини руската страна в недобросъвестност. Основната линия на защитата е изградена около това, че тези действия на Русия са "политически мотивирани" заради дейността на основаната от него във Франция организация "Свободна Русия". Тя критикува дейността на управляващите в Москва, като дори участва в провеждането на протести срещу Владимир Путин.

Самият Кобляков пък се опита да обясни на българския съд, че обвинението срещу него е умишлено. По думите му имало лице, което се опитвало да се представи за него. Освен това той обяви, че приятелите му получавали мейли от негово име, които той не би писал, като заподозря зад това да стоят руските спецслужби.

Руснакът подчерта, че много харесва България и е дошъл тук за пръв път, за да развива строителния си бизнес. Според казането от него той имал проект, който щял да даде икономически ръст на страната. Именно тези негови интереси щели да го задръжат да не се укрие, настоя той, като помоли съда да остане с мярка "подписка".