Приключи петият сезон на археологическите разкопки в местността „Палеокастро" в Поморие. Екип от специалисти, ръководени от доц. д-р Сергей Торбатов и д-р Методи Даскалов проучваха и изучаваха района, съобщават от пресцентъра на крайморския град.

Откритието на тази година е депо с над 1000 фрагмента от стенописи. Стенописната украса е в два слоя. Ранният пласт, според специалистите е от края на X-ХI век, а по-късния датира от XIII век. Открити са изображения от светец, Богородица, части от одежди и рамки, части от надписи, ореоли.

Фактът, че в Средновековието некрополите са се развивали обикновено около църкви и намирането на преотложени стенописи, дава надежда, че в близките околности има християнски храм.

За петте кампании са разкрити 700 кв.м площ. Открити са части от уличната мрежа на римския Улпия Анхиалос, важни обществени сгради, за една от която се предполага, че е храмът на Изида и Серапис; голяма обществена постройка, чиито останки са запазени с много голяма височина - вероятно обществена баня.

 „Това е може би  най-представителният римски град по южното черноморие, който е основан на това място специално от римляни. Градът е изграден основно през II век на съвсем чисто място според всичките традиции на римското градостроителство. Създаден е на чисто място и нищо общо с колониите" , обясни д-р Методи Даскалов.

През Средновековието почти няма исторически извор, в който да не се споменава Анхиало като много важно пристанище и търговски пункт. Свидетелство за това е богатият нумизматичен материал и вносните стоки.  

Преди няколко години археолозите разкриват некропол с голяма концентрация на средновековни гробове. „Некрополът на Анхиало е един от много малкото в България, където проучването на човешките костни останки на място се извършва от специалист антрополог. За три сезона работа са разкрити 173 гроба с останки от над 500 индивида.

По-голямата част от намерените скелети са на деца от шестмесечна до тинейджърска възраст. Прави впечатление, че некрополът се развива на семейни парцели и че в един гроб са се извършвали до пет препогребвания. Това са гробове на заможни хора, свидетелство, за което са големият брой накити, предимно в гробове на жени - стъклени мъниста, гривни.

„Интересен беше гробът на малко момиченце със сребърни наушници, върху главата на което е имало кърпа с ръчно бродирани златни нишки и наниз от мъниста", сподели д-р Даскалов. Събраната колекция от около 30 нагръдни кръста, носени приживе, говори, че хората са били ревностни християни и е доказателство за стриктно спазване на консервативен християнски погребален обряд.