Microsoft, чиито продукти са под натиска на софтуера с отворен код, подготвя версия за Linux на своя пакет от приложения Office, съобщават от TechNews.bg.

Новината идва от конференцията LinuxWorld в Сан Франциско, където в интервю за vnunet.com представител на консорциума за разработка на отворен софтуер OSDL е заявил, че очаква версията да излезе в следващите две години.

Office за Linux няма да бъде софтуер с отворен код, но пък ще е достатъчно евтин, смятат анализатори. Micorosoft е принудена да направи подобен ход, за да спре по-нататъшното разрастване на OpenOffice - пакет приложения с отворен код на Sun Micrososystems.

В историята на компанията има подобен случай - когато тя реши да създаде версии и за Macintosh на своите най-популярни продукти. Експериментът се оказа успешен.
Последните действия на гиганта от Редмънт показват, че той е омекотил позицията си по отношение на Linux.

След години на пренебрежение, сега Microsoft се опитва да си сътрудничи по някакъв начин с обществото на отворения софтуер. Пускането на продукти за Linux потребители показва, че компанията разчита да участва на този пазар, вместо да се дистанцира.

Всички големи имена в индустрията подкрепят Linux всеки по своему. В консорциума OSDL, например, участват гиганти като IBM, Hewlett-Packard и Intel. Там е ангажиран и създателят на ядрото на операционната система Linux - финландецът Линус Торвалдс.